България няма да остане встрани от електрическата революция, която завзема

...
България няма да остане встрани от електрическата революция, която завзема
Коментари Харесай

В завода на VOSS в Баховица ще се правят части за електромобилите на Mercedes

България няма да остане настрана от електрическата гражданска война, която завзема международната автомобилна промишленост. В новия цех на немския колос VOSS Automotive, открит публично през днешния ден, ще бъде създавани съставни елементи за електрическите автомобили на Mercedes-Benz. В него към този момент се създават и елементи за други колоси като Volkswagen, Audi, Skoda, Seat, Ford и BMW.

Новият цех на колоса се намира край с. Баховица, Ловешко в халетата, в които се сглобяваха китайските коли Great Wall. Компанията е наела 15 000 кв. м за интервал от 10 години. Капиталовите вложения в съоръжение досега са в размер на €15 милиона, като тази цифра ще се усили сензитивно, съобщи пред Money.bg ръководещият шеф за България Роланд Вайс. Предстои инсталацията на още две индустриални линии.

VOSS, която има над 6 000 чиновници по света, към този момент е основала 120 висококвалифицирани работни места в с. Баховица, а чиновниците са минали образования в фабрики на компанията в чужбина. Заедно с разширението на производството ще бъдат наети и още над 800 чиновници. Целта на компанията е до края на 2021 година общият им брой в България да доближи 1 000. " Заводът ще пораства доста, доста бързо ", съобщи основният изпълнителен шеф на групата доктор Томас Рьотих.

Компанията не се тормози от ниската безработица, а Вайс изясни, че е определен точно този регион поради високия брой евентуални чиновници с положително обучение и подготовка, както и поради положителната инфраструктура.

Групата VOSS създава тръбни връзки и съставни елементи за вграждане в горивните, охладителните, пневматичните и изпускателните системи на коли. Едно от главните производства в с. Баховица е съставни елементи, които понижават нездравословните субстанции в изгорелите газове на дизеловите коли. Клиент за тях са главно коли от новата MQB платформа на Volkswagen - да вземем за пример Polo, Golf, Tiguan, Touran, Audi A3, A5, Q3, Q7 и други. Те се изнасят за заводите на производителя в Германия, Чехия и Португалия.

Сега компанията стартира да създава и съставни елементи за производителя на Mercedes-Benz - Daimler. Те ще бъдат вграждани в електрическите автомобили на първокласната марка и ще бъдат употребявани за надзор на температурата на батериите, с което да им обезпечават най-благоприятен живот и пробег с един заряд.

Очаква се през тази година оборотът на завода, който стартира работа през май, да доближи €3 милиона, съобщи още Вайс. Прогнозата за идната година е той да доближи €30 милиона.

В международен мащаб VOSS, която има 40 завода по света, регистрира доходи от €625 милиона.

Заводи за милиард

С инвестицията на VOSS единствено за последната година в страната са открити фабрики за над 1 милиарда лева, съобщи на церемонията основният секретар на Министерството на стопанската система Владимир Туджаров. Общо плануваните вложения възлизат на 396,886 млн. лева и се чака откриване на 2 589 нови работни места. Девет от плановете се реализират във високотехнологични производства и услуги, като се регистрира нарастване броя на вложенията в аутомотив бранша, като сега в България оперират 250 компании, уточни още той.

По-чисти бензинови мотори от VOSS

Въпреки началото на произвеждане за съставни елементи за електрически автомобили, VOSS остава фокусирана и върху бензина и дизела. Само доскоро повече от месец от компанията оповестиха, че са създали нова технология, която ще направи бензиновите мотори по-чисти - нещо, което е от изключителна значимост за оцеляването им.

Германската компания е създала способ за впръскване на вода в мотора. Целта на това е да бъде понижена работната температура, което да предотврати щета на елемента, породени от детонационно горене. В момента това се прави посредством обогатяване на сместа с повече бензин. Тази технология обаче усилва излъчванията на нездравословни газове, както и потреблението на гориво. Особено нужно е охлаждането в турбодвигателите.

VOSS Automotive са създали и способ за загряването на водата при ниски температури на въздуха през зимата посредством електричество преди моторът да загрее до работна температура./money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР