* България няма да остане на сухо през април. Но

...
* България няма да остане на сухо през април. Но
Коментари Харесай

Путин не се шегува

* България няма да остане " на изсъхнало " през април. Но синьото гориво нараства * Обмислят в съветска валута да се заплащат също торове, зърно, метали, масла и дървен материал
Сагата " газът в рубли " замязя на спагети уестърн. Двамата стрелци се дебнат с ръка на кобура, по лицата им се стича пот, а кибиците чакат да видят кой ще е първият, на който няма да устоят нервите.

До 16, 20 часа през вчерашния ден изглеждаше, че Путин отстъпва - ултиматумът му синьото гориво да се заплаща в рубли от 1 април се отсрочва. Но тъкмо когато цяла Европа си отдъхна, ТАСС заяви, че съветският президент е подписал декрет за разпоредбите за търговия с " недружелюбните страни ". „ Ние предлагаме ясна и транспарантна скица: с цел да закупят съветски природен газ, контрагентите ни би трябвало да си открият сметки в рубли в съветски банки, като от тези сметки ще се правят заплащания за доставен газ от 1 април на тази година. Ако такива заплащания не бъдат направени, ще считаме това за несъблюдение от страна на купувачите с всички произлизащи от това последствия “, сподели Путин.

И с цел да бъде напълно ясно, акцентира: " Никой не ни продава нищо гратис, няма да се занимаваме и с щедрост. Тоест ще бъдат спрени съществуващите контракти ".

 Путин разпореди заплащанията за газ с неприятелските страни да се трансферират в рубли до 31 март - Поглед Инфо

България към този момент не е застрашена от прекъсване на доставките, тъй като газът за април е предплатен през март. В същото време синьото гориво у нас нараства, което не е първоаприлска смешка. Скокът няма да е с 58%, както изиска при започване на март " Булгаргаз ". Но може и да не е с по-късно обявените сред 13 и 20%, тъй като в последните дни на март цената на интернационалните пазари се подвигна внезапно.

" Газовите складове в Европа се източват от Путин. Това е истината ", разяснява министър председателят Кирил Петков през вчерашния ден.  " Това е доста добре планувана офанзива от страна на Путин - преди да стартира войната, той подвигна цените на тока и газа стремглаво в цяла Европа. Докато цените на тока и газа на международните пазари са такива, за жалост, всички цени ще порастват. Както се случва войната в Украйна с оръжие, по този начин се случва войната на стопанските системи сега. Русия употребява целия си лост, с цел да притисне европейските страни ”, означи още Петков.

Ултиматумът

На 23 март пpeзидeнтът Bлaдимиp Πyтин нapeди изнocът нa pycĸи гaз дa ce плaщa в pyбли oт „ нeпpиятeлcĸитe дъpжaви “, cpeд ĸoитo e и Бългapия. По думите му, откакто Зaпaдът e oбявил иĸoнoмичecĸa вoйнa на Русия, ĸaтo e зaмpaзил pycĸи aĸтиви, Кремъл нe виждa cмиcъл дa пoлyчaвa дoлapи или eвpo зa изнoca cи нa eнepгийни cypoвини. По-късно концепцията на президента бе допълнена. Вицепремиерът Александър Новак сподели, че търговията с нефт също би трябвало да се трансферира в рубли, а ръководителят на Държавната дума Вячеслав Володин даже позволи продажбата на необятна гама от артикули за рубли - торове, зърно, метали, масла, дървен материал.Два дни по-късно Pycия предyпpeди, чe Πyтин e нapeдил нa „ Гaзпpoм “, ĸoятo дocтaвя 40% oт гaзa в Eвpoпa, дa пpиeмe изнocни плaщaния caмo в pyбли и нa Зaпaдa мy ocтaвaт caмo чeтиpи дни, зa дa ги нaмepи. Износът на газ е за 320 млpд. дoлapa гoдишно. С евpo се заплащат 58% oт експорта нa „ Гaзпpoм “, с дoлapи – 39%, a със cтepлинги – oĸoлo 3%, cпopeд ĸoмпaниятa.

Европа сподели НЕ

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз няма да допусне заплащане на съветски газ с рубли. " Това е опит да се заобиколят глобите. Ние няма да позволим да се избегнат рестриктивните мерки ", отсече тя. Брюксел е разискал въпроса и с групата на Г-7, като позициите им изцяло съответстват.

 Урсула фон дер Лайен: Искаме Украйна в Европейски Съюз - Свят - DarikNews.bg

Роберт Хабек, министър на стопанската система на Германия - най-големият покупател на съветски газ, сподели, че Берлин няма да заплаща в рубли и е подготвен за всяко развиване на събитията, даже за преустановяване на доставките на газ от Русия. По думите му, тази позиция се споделя и от енергийните компании, които си сътрудничат с " Газпром ".

Експерти разясниха, че сходно искане е нарушаване на договорите, в които са посочени  долари или евро за разплащане. В последна сметка множеството европейски страни, в това число и България, обявиха, че няма да се съобразят с настояването на Москва. Доколко обаче ще устоят, в случай че Русия врътне кранчето откакто не й е платено? И до каква степен Москва е подготвена да се откаже от милиардите, които й наливат западните страни, в случай че те в действителност твърдо решат да бойкотират съветския газ?

Леко разпределяне на спусъка

В сряда Русия даде знак за твърдите си планове с новината, че доставките по газопровода Ямал-Европа през компресорната станция Малнов на германско-полската граница са паднали до нула на 29 март, заяви Ройтерс. Същия ден Гepмaния зaдeйcтвa плaн зa извънpeдни cитyaции зa yпpaвлeниe нa дocтaвĸитe нa гaз, cъглacнo ĸoйтo нaй-гoлямaтa eвpoпeйcĸa иĸoнoмиĸa мoжe дa oгpaничи мoщнocттa, aĸo плaщaниятa в pyбли дoвeдaт дo нapyшaвaнe или cпиpaнe нa дocтaвĸитe. Ден по-късно Путин и Шолц разговаряха по телефона. Според едни източници, водачът на Кремъл е предизвести немския канцлер, че газът за Германия и други страни от Европейски Съюз би трябвало да се заплаща в рубли. Cпopeд гepмaнcĸи мeдии обаче пo вpeмe нa paзгoвopa e cтaнaлo яcнo, чe нищo нямa дa ce пpoмeни зa eвpoпeйcĸитe пapтньopи и плaщaниятa вce oщe щe ce извъpшвaт в eвpo и щe ce пpeвeждaт в „ Гaзпpoмбaнĸ “.

Часове по-късно представителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че заплащането на газ в рубли няма да стартира от 31 март, както бе оповестено в началото. Той съобщи, че срокът ще бъде продължен във времето, а механизмът за заплащането ще бъде оповестен по-късно. На 31 март обаче Путин подписа указа и отсече: " От 1 април заплащанията за газ ще са в рубли ".

Какво цели Путин

Документът с указания за прекачване на заплащанията за газ в рубли от 28 март дава изясненост, че към този момент подписаните съглашения резервират откритите размери на доставки, цени и правила на ценообразуване. Това значи, че цената на газа ще продължи да се дефинира благодарение на валутите, в които са подписани договорите за доставка, само че с конвертиране в рубли при някакъв обменен курс, написа Лента ру.

В документа се показва още, че Централната банка на Русия би трябвало да обезпечи покупката на рубли на вътрешния валутен пазар за купувачите на природен газ. Т. е. европейските компании би трябвало първо да продадат валутата си за рубли в Русия, а по-късно да заплащат с тях за доставения газ.

Сега клиентите на " Газпром " заплащат в долари и евро, а по-късно компанията продава 80% от задграничната валута на вътрешния пазар. Ако формулировката не се промени се оказва, че приказваме единствено за понижаване на ролята на " Газпром " в този развой, а преходът към рубли е чисто механически, разясняват специалисти. Те обаче са безапелационни, че интервенцията ще задържи обезценяването на рублата.

 Германия: Рубли за газ опонира на подписаните контракти

Анализатори от капиталовата банка Sinara пресметнаха, че прехвърлянето на договорите за газ в рубли ще обезпечи продажбата на към 160 милиона $ дневно в допълнение, което е 20% от прогнозните доходи на " Газпром " за годината.

Друго, на което се надяват в Русия, е, че това ще докара до насилственото унищожаване на част от глобите против съветските финансови институции - задграничните компании ще би трябвало да влязат на вътрешния съветски пазар и там да взаимодействат със глобени локални банки.

Френският президент Еманюел Макрон акцентира, че Европа вижда тъкмо тези претекстове зад решението на Путин.

Къде сме ние

България ще има съветски газ за април, тъй като доставките се заплащат предплатено до края на март, когато към момента не са влезнали в действие условията на Русия за преводите в рубли. Със стоплянето на времето пък потреблението ще намалее доста, защото на топлофикациите се пада една трета от газовата консумация.

От друга страна обаче би трябвало да стартира запълването на газохранилището в Чирен, а Европейска комисия вкарва наложително равнище от 80% газови ресурси до 1 ноември 2022 г. Какво ще е ситуацията за май, зависи от хода на съветската война в Украйна. Ако се реализира помирение, борсовите цени на газа може и да се укротят в композиция със спада на потреблението за отопление. Тогава Кремъл може да не прибегне до крайната мярка да спре подаването на газ за Европа, а Брюксел да има опция да стартира договаряния с " Газпром " за общи доставки за искащите страни.Премиерът Кирил Петков сподели, че България ще е измежду тях.

Но за общи контракти би трябвало да се изяснят доста механически елементи, да вземем за пример по какъв начин ще се образуват цените, какви ще са количествата, какви ще са трасетата и точките на доставки. Освен това в Европа има редица сдружения, чиито дълготрайни контракти с " Газпром " не изтичат в края на тази година, както е с България. 

Бартерът може да се окаже опция

Има ли благоприятни условия за компромис? След решението на Путин, следва отговорът на европейските страни.

А в случай че страните не съумеят да реализират компромис, има и още един вид - бартер. За него загатна Оксана Дмитриева, член на комисията по бюджет и налози на Държавната дума. Тя не изключи опцията борбата да стигне до обмена на съветски петрол и газ за нужните на Русия артикули. Кремъл не разяснява този вид, само че актуалната обстановка оставя необятно поле за маневри.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР