България няма абсолютно никаква нужда от доставка на руски газ.

...
България няма абсолютно никаква нужда от доставка на руски газ.
Коментари Харесай

Атлантици: Не вярвайте на путинофилските лъжи, че България не може без доставки от руски газ

България няма безусловно никаква потребност от доставка на съветски газ. Особено пък посредством обвързване с дълготрайни контракти. Спокойно може да задоволим потребностите на страната от газ и без съветски доставки.

Количеството което използват топлофикациите и промишлеността е толкоз малко, че умерено може да се внесе от други снабдители. Има и построени трасета. 3 милиарада куб. м на година са " капка в морето " от газ по света.

България е мощен експортьор на електрическа енергия и може да дава на Румъния българска ел. сила против румънски газ, който тя изразходва за произвеждане на електрическа енергия. Румъния изразходва от добития си личен газ 6 милиарда куб. м. за произвеждане на ел. сила. Една част може да и даде България, а да получи отсреща неизползвания природен газ. Като прибавим и единия милиард куб. м азерски газ след 30.06. и свободните потенциали на газопроводите от Гърция и Турция към България, то може изчезналите ни количества да бъдат набавени с полутечен природен газ от терминалите в двете ни прилежащи страни.

Десетилетия наред съветската пета колона в България лъжеше, че съветския петрол и газ са витално нужни, незаменими и нужни на България " като слънцето и въздуха за всяко живо създание ". Така проруските политици у нас продължаваха заръката на комунистическия водач и проводник на ползите на Москва в България, Георги Димитров, прочут и с прякора си " Мастиката ".

Целта на всички неистини бе, България да бъде непрестанно държана в енергийна взаимозависимост от Кремъл и да преценява всичките си политически и стопански решения с волята и ползите на Кремъл.

Сега Путин игра " ва банк " и сподели кагебистката си същина на рекетьор и изнудвач. Такива са били постоянно съветските вождове. Нагли и безсрамни изнудвачи, които са се гаврели с България.

Но този път Кремъл сбърка съдбовно. Повече няма да има дълготрайни контракти за доставка на каквото и да е било. Най-малко пък на природен газ. Като желае да ни продава-ето ги тръбите до границите ни. Ако ни е преференциално ще купим. Ако не-няма. Свърши кино лентата -първо заплати, след това вземи. Край.

А цената на другия, неруски газ? Ами цената на микса от азерски и различен газ ще бъде същата или по-ниска от днешния доставян съветски газ.

Това в по този начин, тъй като 75% от цената на съветския газ се дефинира от европейските газови тържища на свободния пазар и 25% от цената е подвластна от междинната цена на петролните деривати. Така се образува крайната цена за идващия месец.

От 30. 06 България ще внася 33 % от нужния ни газ от Азерабайджан с цена подвластна от настоящата цена на петролните деривати на международните пазари. Това е по-изгодно в сравнение с 25-те % на съветския газ. Останалите 67 % от нужния газ към България в най-лошия случай ще бъде равна на настоящите европейски газови тържища. 67 е по-малко от 75 %. Но може цената в общия микс да бъде и много по-ниска от цената на съветския газ. Зависи от покупко-продажбите с Румъния, от цената на втечнения газ от Съединени американски щати, която може да бъде неборсова, а специфична, като поддръжка за България.

Със прекъсването на доставките на природен газ, Русия сама отряза едно от " въжетата " на примката с която бе хванала България. Следващото " въже ", което сами би трябвало да отрежем, е " Лукойл " с неговия нефтодобивен цех край Бургас и петролните бази на Лукойл в България, които пречат на вносителите на нефт да оперират свободно и конкурентно на българския пазар. Но това въже е по-лесно за ампутиране. Ножът е в ръцете на българското държавно управление. Приканваме го да го употребява уверено и самоуверено.

С военната експанзия против Украйна, Кремъл на процедура преряза и третото въже на примката-ремонтите на българските военни самолети и военната ни техника. Край. И този паричен поток към Москва и комисионните за българските петоколонници секна.

България е на път дефинитивно да се освободи от съветските зависимости в енергетиката, стопанската система и армията. Останаха политическите зависимости на част от политиците. Но като секнат парите и русофилията им ще угасне. Защото тя постоянно е била " платена обич ".

Но пък войната откри лицата им. И към този момент на всички ни е ясно кои са, с какво се занимават и защо са се " борили " толкоз доста години. Скоро и те ще изчезнат от политическата и медийната среда. Като априлски сняг. България още веднъж ще Възкръсне. Свободна и самостоятелна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР