България не само ще диверсифицира газа си, но и ще

...
България не само ще диверсифицира газа си, но и ще
Коментари Харесай

Премиерът: Диверсифицираме газа за България, ще отговаряме и за целия регион

България освен ще диверсифицира газа си, само че и ще стане център за доставките за целия район, разгласи в сряда министър председателят Кирил Петков по време на чуване в Народното събрание във връзка спрените доставки на синьо гориво от Русия. От думите на Петков стана ясно, че страната ни е и в напреднали договаряния за доставка на полутечен газ от Съединени американски щати и Египет.

Петков уточни, че в четвъртък в Европейска комисия отваря в България работна група и по този начин България ще се трансформира в енергиен хъб за района. В нея ще влезат представители на Италия, Гърция, Румъния, Турция, Сърбия, Северна Македония, Украйна и Азарбейджан ".

" Не единствено, че сега диверсифицираме газа за България, само че ние може би ще бъдем отговора за целия регион, в това число чак до Украйна. В момента сме в напреднали договаряния и с американската страна и с Египет, като се надяваме, че цените, които ще получим за полутечен газ от тези две страни, да бъдат такива, че общият микс на цената да не бъде по-висока от таз на " Газпром ", уточни Петков.



По отношение на доставките на газ Кирил Петков уточни, че страната ни има три целта - да има задоволително газ, доставката му да е с най-малък риск и да се осъществя на най-хубава цена.

“Преди 4 месеца заварихме цялостна взаимозависимост на България от “Газпром”, платени 3 милиарда лева за тръба, която не може да използваме. Незавършена газова връзка с Гърция. Отказ от азерския газ, който бе на една трета от цената и всичко това, когато стартира войната”, сподели още Петков.

Премиерът напомни, че България е получила от “Газпром” писмо за едностранна смяна на контракта. “Те обявиха желаеме “Булгаргаз” да отвори сметка в “Газпромбанк”, в която да има сметки и в рубли. Искаме да извършите заплащания в евро и долари, само че ние ще ги превалутираме в рубли”, сподели още Петков.

Той уточни, че това значи, че на процедура България няма да знае каква ще е цената във всеки един миг за доставките на газ. Второ, появява се медиатор сред “Булгаргаз” и “Газпром”, който не е написан по контракт, което на процедура значи, че към този момент няма гаранции, че България ще си върне парите за газа, нито гаранция, че ще получи газа, за който е платила.

Петков уточни, че страната ни е била подготвена за този сюжет. “Откакто министърът на енергетиката влезе в позицията си започнахме да работим за диверсификацията. Минахме по цялото трасе с газовата връзка с Гърция. Ясна е датата за завършването ѝ 30 юни”, добави министър председателят.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР