България може да влезе в Шенген през октомври, ако след

...
България може да влезе в Шенген през октомври, ако след
Коментари Харесай

Радев очаква да ни вземат в Шенген през октомври

България може да влезе в Шенген през октомври, в случай че след изборите държавното управление и Народното събрание запазят скоростта на служебното държавно управление да се довърши подготовката. Това съобщи президентът Румен Радев в четвъртък в Брюксел, където е за срещата на върха на Европейски Съюз.

" За мен октомври, в случай че изпълняваме всички значими стъпки и е доста значимо законодателството, България може да се причисли към шенгенското пространство ", сподели Радев.

Той похвали служебното държавно управление, че " реализира прогрес в преодоляването на незаконната миграция " и увери, че България получава все по-голяма поддръжка за влизането си в Шенген.

В началото на март вътрешният министър Иван Демерджиев заяви, че за удоволетворяване на настояването на Хага за още една оценка от Брюксел за битката с корупцията и за положението на върховенството на правото в България.

Пред австрийската тв ORF в Брюксел президентът Радев благодари за поддръжката на Виена пред Европейската комисия за финансиране на България да усъвършенства защитата по българо-турската граница.

През декември Австрия наложи несъгласие на българското влизане в Шенген поради огромния брой нерегистрирани на българската граница противозаконни мигранти, които стигат до централна Европа. Австрийският канцлер Карл Нехамер настоя Европейски Съюз да заплати за създаване на ограда по границата с Турция, с цел да се спре трафика на хора.

 Канцлерът на Австрия: България има потребност от ограда, подкрепена със средства на Европейски Съюз Канцлерът на Австрия: България има потребност от ограда, подкрепена със средства на Европейски Съюз

Европейската комисия обаче отклони самодейността, обяснявайки, че пари за огради и стени няма да дава и че страните от Европейски Съюз са задължени по интернационалното право да дават опция на хората, които търсят протекция да могат да я потърсят по външните граници на Европейски Съюз, а сходни уреди биха били спънка да осъществят правата си.

Затова пък преди месец от Брюксел оповестиха за реализирано единодушие от бюджета на Европейски Съюз да се финансира пилотен план за възстановяване на техническото съоръжение на границата, в това число за монтиране на камери и системи за наблюдаване, позволяващи следенето и прекъсването на мигрантите.

 Брюксел: И оградата е стена, не даваме пари за нея Брюксел: И оградата е стена, не даваме пари за нея

" Досега имаме 600 млн. евро за механически и системи за наблюдаване, не за огради, само че се надявам, че един ден ще напреднем и ще решим и за огради ", съобщи Радев пред австрийската тв ORF в Брюксел, благодарейки на австрийските управляващи за поддръжката.

Радев добави, че " към момента няма твърдо решение за създаване на ограда, само че има голям прогрес, също и поради мощния ангажимент на Австрия и на Карл Нехамер, за финансова поддръжка за българо-турската граница, с цел да бъде конфигурирано съоръжение за наблюдаване, което е извънредно належащо ".

 Иван Демерджиев: Вместо стена на границата ще има камери и дронове Иван Демерджиев: Вместо стена на границата ще има камери и дронове

Проектът, за който вътрешният министър Иван Демерджиев приказва при започване на март планува техническото застраховане на 110 км от българо-турската граница с камери, датчици и въздушно наблюдаване, както и свързването им в обща система, която да се употребява от граничните чиновници.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР