България може да се хвали с най-ниските данъци в Европа

...
България може да се хвали с най-ниските данъци в Европа
Коментари Харесай

Ниското данъчно облагане в България е само илюзия

България може да се хвали с най-ниските налози в Европа поради плоския 10% данък върху приходите, само че когато се съпостави общото данъчно-осигурително облагане на фамилиите у нас и тези в развитите страни, излиза наяве, че не се представяме толкоз добре. Поне това демонстрира оповестеният неотдавна отчет на Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) за данъчното облагане на труда през 2018 г. 

Организацията за икономическо сътрудничество и раз е организация, в която членуват 36 страни, считани за най-развитите в света. България не е член на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и не попада в тази ранглиста. За това къде сме ние в общата картина на данъчната тежест ни ориентират данните на националната статистика.

През 2018 година в Организацията за икономическо сътрудничество и раз междинното облагане на приходите на несемеен работещ без деца е 36.1%. Това е с 0.16 процентни пункта по-малко от 2017 година и е понижение за четвърта поредна година.

За обособените 36 страни, членки на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, данните варират в необятни граници. Например в Австрия, Белгия, Франция, Германия, Унгария и Италия общата данъчна тежест върху приходите е 45% и повече, до момента в който в Съединени американски щати, Австралия, Израел, Швейцария тя е под 30%. Най-ниско е облагането на разноските за труд в Нова Зеландия - 18.4%, и Чили - 7%.

Национален статистически институт към момента не е разгласил данни за така наречен данъчна тежест върху разноските за труд у нас за 2018 година Тя показва процента на данъка върху брутната заплата на наетия служащ плюс осигуровките за негова сметка и за сметка на работодателя по отношение на разноските за труд.

За 2017 година общата данъчна тежест върху разноските за труд у нас е 34.3%, а година преди този момент e била 33.6%. Причина за нарастването е повдигането на осигуровката за пенсия с 1 процентен пункт от 1 януари 2017 година от 17.80 на 18.80%. 

През 2018 година имаше наново нарастване на пенсионната осигуровка с 1 процентен пункт. Заради това вероятно данъчната тежест върху разноските за труд ще надвиши 35% по методиката за пресмятане, която употребява Национален статистически институт. Реално обаче у нас отчисленията за подоходен налог и другите типове осигуровки през 2018 година доближават цели 42.3%. От тях 23.78% са за сметка на наемния служащ - 13.78% осигуровки и 10% налог върху прихода, а останалите 18.52% са осигуровките, които заплаща работодателят.

И до момента в който в множеството страни от ОИСР изземването на приход от работещите непрестанно понижава, у нас наклонността през последните три години е противоположна.

 

Българите заплащат повече налози и осигуровки,

 

в сравнение с жителите на Дания, Исландия, Ирландия, Япония, Англия, Канада, Съединени американски щати, Швейцария и редица още страни.

Картината още по-драстично се трансформира, когато се заприказва за фамилии с деца.  В множеството страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз работят данъчни облекчения за работещите родители, които доста понижават общата данъчна тежест върху приходите им. Така да вземем за пример за фамилии с две деца и един работещ родител междинното облагане в Организацията за икономическо сътрудничество и раз е 26.6%. Ако и двамата родители получават приходи от труд, общата данъчно-осигурителна тежест става приблизително 30.8%.

Най-големи данъчни облекчения за фамилиите предоставят Швейцария и Люксембург - най-богатите страни в Европа. Там тежестта от налози и осигуровки върху приходите на работещия родител е по-ниска с повече от 20 процентни пункта спрямо несемейните. В Швейцария да вземем за пример данъчната тежест за семейство с две деца и един работещ родител е едвам 9.8%, а в случай че и двамата родители получават приходи от труд, удръжките са 16%. За съпоставяне удръжките на един швейцарски служащ без деца и междинна за страната работна заплата са 22.2%. 
На съществени данъчни облекчения се радват и фамилиите, в които майката не работи, с цел да гледа децата си, в Белгия, Канада, Чехия, Германия, Ирландия, Нова Зеландия, Словения, САЩ, Унгария, Естония, Исландия.

 

Първенец в грижата към фамилиите и децата обаче е Нова Зеландия

 

с едвам 1.9% данъчна тежест върху приходите на родителите. Това е и страната с най-ниско облагане за междинния несемеен служащ - 18.4%.

Изследвания на Организацията за икономическо сътрудничество и раз от предишни години демонстрират, че в някои страни за самотни родители с две деца и междинни приходи данъчната тежест даже става негативна големина. Това значи, че тези родители получават парични добавки или данъчни заеми, чиято сума надвишава дължимите налози и осигуровки. Такава да вземем за пример е практиката в Ирландия, Нова Зеландия, Канада, Австралия.

Никак не е инцидентно, че множеството от най-развитите страни в Европейски Съюз, привличащи мигранти от целия свят, дават най-щедрите данъчни отстъпки за фамилиите. И това би трябвало да е алена лампичка за страна като България, в която негативният натурален приръст е необратима наклонност, а младите през глава бягат в чужбина. Още повече че данъчни облекчения ползват работещите, дейните хора, за които увеличените свободни средства са значими за развъждане на потомството. Политика, която няма нищо общо с раздаването на обществени помощи на безработни родители, които страната след това санкционира, тъй като не пращат децата си на училище.

У нас тази тематика внимателно се заобикаля. В последно време данъчни облекчения за фамилиите с малолетни деца, близо 30 пъти по-високи от сегашните, предложи Българска социалистическа партия. Левицата внесе в Народното събрание смяна в Закона за налозите върху приходите на физическите лица, с която за всяко дете родителите да употребяват 6000 лева рабат от данъчната основа преди облагане. На процедура това значи един от двамата родители да заплати 600 лева по-нисък налог върху приходите от труд, ако има едно дете. За второ данъчното понижение става 1200 лева В момента действа 200 лева приет разход за първо дете, 400 лева - за второ, и 600 лева за всяко последващо.

Не е изненадващо, че концепцията на левицата незабавно бе избрана като популистка - появи се малко след изгубения евровот и няколко месеца преди локалните избори. И справедливо получи забележката: " А вие като бяхте на власт, за какво не го направихте? ". 

Едно нещо обаче е ясно - ръководещите би трябвало да реагират незабавно и съответно на прогресивно стопяващото се население на България, вместо да пишат безплодни тактики. Хаотичните ограничения за по-добро обучение, здравеопазване и повишение на приходите към този момент са по-скоро противоречиви, в сравнение с резултатни. Спадът на раждаемостта в България е най-силно изразен сред представителите на междинната класа - образованите и работещи български жители. Затова даването на по-големи данъчни преференции за фамилиите с деца е една от ограниченията с допустимо най-бърз резултат. 

 
НАГОРЕ
Единствено Полша измежду страните в Организацията за икономическо сътрудничество и раз е орязала сензитивно през последната година (с повече от 10 процентни пункта) данъчните облекчения за фамилиите. Причината е мощното понижение на детските добавки в страната. Но и по този начин общата данъчна тежест за работещи родители с две деца в Полша - 20.9%, е много по-ниска от тази в България. Намаление на налога с към 20 лева годишно за едно дете и 40 лева за две у нас няма никакъв осезаем резултат върху общото данъчно облагане на българските семейства.

НАДОЛУ
Намалението на междинната данъчна тежест върху приходите в Организацията за икономическо сътрудничество и раз през 2018 година се дължи в най-голяма степен на четири страни - Естония, Съединени американски щати, Унгария и Белгия. В първите две през 2018 година са  извършени промени в облагането на приходите, при което в Естония общата данъчна тежест е паднала с 2.54 процентни пункта, а в Съединени американски щати - с 2.19. В Унгария и Белгия пък през предходната година са понижени осигурителните вноски за сметка на работодателя, при което общото данъчно облагане в тези страни пада с повече от 1 процентен пункт. 
 

С какъв брой се таксуват приходите от труд в страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз
(в % за 2018 г.)

Държава    Работещ с две деца    Работещ без деца

Франция    39.4    47.6 
Италия    39.1    47.9  
Гърция    37.9    40.9 
Швеция    37.9 43.1 
Финландия     37.8     42.3 
Австрия     37.4     47.6 
Белгия     37.3     52.7 
Турция     37.2     38.9 
Германия     34.4     49.5 
Испания     33.9     39.4 
Литва     33.2     40.6 
Холандия     32.6     37.7 
Норвегия     32.4     35.8 
Латвия     32.3     42.3
Словакия     30.3     41.7
Унгария     30.3     45.0
Португалия     29.0     40.7 
Япония     27.4     32.6 
Естония     26.6     36.5 
Великобритания     26.2     30.9 
Чехия     25.5     43.7 
Словения     25.2     43.3 
Дания     25.2     35.7 
Австралия     21.5     28.9 
Исландия     21.5     33.2 
Южна Корея     21.0     23.0 
Полша     20.9     35.8 
Израел     19.9     22.4 
Мексико     19.7     19.7 
САЩ     18.5     29.6 
Ирландия     17.3     32.7 
Люксембург     17.0     38.2 
Канада     11.7     30.7 
Швейцария     9.8     22.2 
Чили     7.0     7.0 
Нова Зеландия     1.9     18.4 
Средно за ОИСР      26.6     36.1
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР