България може да приеме еврото най-рано през януари 2023 година,

...
България може да приеме еврото най-рано през януари 2023 година,
Коментари Харесай

Приемаме еврото най-рано през 2023 година?

България може да одобри еврото най-рано през януари 2023 година, сочи най-новият отчет на рейтинговата организация Fitch Ratings, предава  Investor.bg.

България публично стартира процеса по присъединение към механизма ERM II през юли 2018 година и чака решение дали може да се причисли към така наречен " чакалня " на еврозоната до края на 2019 година. Хърватия последва молбата ѝ и изпрати писмо за присъединение към ERM II при започване на юли.

``
реклама
Fitch счита, че най-ранното приемане на еврото за България може да стене през януари 2023 година, а за Хърватия – януари 2024 година, само че при изискване, че двете страни сполучливо отговорят на критериите ERM II, както и на по-широките критерии за конвергенция.

Румъния също изрази интерес да се причисли към ERM II, само че към този момент няма формален график. Перспективите за приемане на еврото в Унгария, Полша и Чехия в обозримо бъдеще остават отдалечени, с малко политическа подготвеност, а в някои случаи с доста ниска социална поддръжка за участие в еврозоната, отбелязва Fitch.

Достъпът до статута на аварийна валута на еврозоната и евентуалното понижаване на каузи на дълга в обществения бранш, деноминиран в задгранична валута, биха имали директно позитивно влияние върху суверенния рейтинг на страните от Централна и Източна Европа, разясняват специалистите на Fitch и прецизират, че това ще се отрази на бъдещия дълготраен рейтинг на страните до приемането им в Механизма на валутния курс (ERM II) до присъединението към еврото.

Рейтинговата организация припомня, че главните изгоди от участие в еврозоната включват достъп до статут на аварийна валута, който отстрани риска от независимо деяние при валутни рецесии, подкрепя задграничното търсене на вътрешни финансови активи и способства за еластичност на фискалните и външните финанси. С присъединяване в еврозоната понижава кредитният риск, страните получават достъп до надеждната рамка на Европейската централна банка за парична политика и средства за ликвидност за банките.

Агенцията регистрира и изгодите от по-ниски транзакционни разноски и увеличени търговски и финансови потоци с останалата част от еврозоната, както и спомагателни благоприятни условия за външно финансиране за страни в риск.

Основните дефекти от присъединението към еврото включват загубата на еластичност на паричната и валутната политика. Има макро и финансови опасности от несъразмерния приток на капитал, в това число евентуален скок на цените на заемите. Забелязва се капацитет за мощен дефлационен напън, в обстановки, когато се появят несъразмерни остатъци по настоящата сметка. Тежест се явява и евентуалното обвързване на членките на еврозоната да дават финансова поддръжка на други страни от валутния съюз при положение на рецесии и нужда от избавителни стратегии.

Във Fitch са уверени, че най-големите бенефициенти при приемането на еврото са страни със слаби външни финанси, които биха се възползвали от статута на аварийна валута; страни с високи равнища на заеми в евро за частния и обществения бранш ( " евроизация " ); и страни с привързани валутни курсове (тъй като загубата им от самостоятелна парична политика би имала минимално въздействие).

 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 горския (преди 48 секунди) Рейтинг: 2364 | Одобрение: 1134 Това евро се върти единствено в главата на Тиквата и неговите прислужници. Ще го забележим на Уйовден! Напиши коментарИме:Коментар:
-->
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР