,,България може да помогне на Молдова в бежанската криза, заяви

...
,,България може да помогне на Молдова в бежанската криза, заяви
Коментари Харесай

България, Румъния и Молдова да направят съвместни пунктове за бежанци, предлага Генчовска

,,България може да помогне на Молдова в бежанската рецесия, съобщи министърът на външните работи Теодора Генчовска по време на общ брифинг с молдовския си сътрудник Николае Попеску в Кишинев. Тя добави още, че страната изпитва най-голямото натоварване от войната в Украйна.

Тя насочи предложение България, Румъния и Молдова да създадат взаимни пунктове на молдовско-румънската граница. Целта на екипите там е да улесняват насочването на потоците от бежанци към Румъния и България . След срещата стана ясно, че министърът на външните работи на Молдова е сложил въпроса за нуждата от спомагателни рейсове, които да обезпечат напредването на бягащите от войната в посока България. Предложението ще бъде разисквано в Министерския съвет , увери Генчовска.

По отношение на въоръжената експанзия на Русия против Украйна, България още веднъж удостоверява своята непоколебима поддръжка за независимостта , суверенитета и териториалната целокупност на страната в границите на нейните интернационално приети граници, в това число в нейните териториални води, съобщи още тя.
 Снимка 566050
Източник:

Генчовска през днешния ден е на посещаване в Молдова, дружно със заместник-министър Велислава Петрова. Те ще посетят град Тараклия на 200 км. южно от Кишинев, където има българска общественост. На връщане българските жители, поискали да изоставен Молдова, ще бъдат евакуирани с държавния аероплан. Около 80 ще бъдат българите, които ще бъдат евакуирани от Кишинев. 33-ма българи към този момент са изведени от Молдова. Молдова одобри над 236 000 бежанци от началото на войната, като 160 000 са напуснали страната.
 Започна евакуацията от украинския град Суми
Започна евакуацията от украинския град Суми

В града има и задгранични студенти

По-рано формалният представител на съветското министерство на защитата генерал-майор Игор Конашенков сподели, че, открити са филантропични коридори от Киев, Чернигов, Суми, Харков и Мариупол.

Същевременно посланикът ни в Румъния съобщи, че с 8-10% дневно
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР