България може да намали значително зависимостта си от руския газ

...
България може да намали значително зависимостта си от руския газ
Коментари Харесай

Водород, биогаз и много ВЕИ с батерии заменят руския газ в България

България може да понижи доста зависимостта си от съветския газ още преди края на тази година и на този стадий не възнамерява нов контракт с " Газпром ". Освен с различни доставки, това ще стане и с производството на зелен водород и биогаз. Инвестициите в нови ВЕИ мощности ще бъдат регулаторно облекчени, а в композиция с батериите електроенергийната система ще стане извънредно конкурентна. Успоредно с всичко това ще се работи за повишение на енергийната успеваемост тъй че самата потребност от сила и горива да намалее.

Това са главните детайли в тактиката на ръководещите за справяне със сегашната спешна обстановка в енергийния бранш и рисковете пред доставките на природен газ и нефт поради войната на Русия в Украйна, които бяха дискутиране по време на 16-та Годишна среща на държавното управление и бизнеса, проведена от " Капитал ". В панела " Енергийната тактика на България: от рецесия към енергийна самостоятелност и декарбонизация " участваха министъра на енергетиката Александър Николов, министъра на околната среда Борислав Сандов, както и ръководителя на КЕВР Станислав Тодоров, който пък приказва за идните промени при търговията с електрическа енергия от 1 април.
Газът не е проблем
Дългосрочният контракт на България с " Газпром " изтича в края на 2022 година Това оставя страната с две благоприятни условия: сключване на нов контракт с съветската компания, което обаче сега, а и поради проектите на Европейски Съюз, наподобява невероятно, и доставки от свободния пазар без дълготраен контракт. И двете варианти имат своя риск, само че доста по-приемливата наподобява втората.

" За нас има добра вест - намираме се географски на място където има различни трасета, имаме инфраструктура с други страни, която да вземем за пример може да се употребява за полутечен газ (през Турция, Гърция) ", сподели министър Николов. Проблемът е, че има специфики на доставката и е мъчно да се вземе решение още в този момент по какъв начин може да се осъществят тези доставки в по-голям мащаб.
Реклама
Договорът за азерски газ, след стартирането на газовата връзка с Гърция, може да обезпечи до 30% от потребностите на България. Преди месец, при визитата на държавната делегация с премиера Кирил Петков и енергийния министър Николов в Съединени американски щати, е бил обсъждан контракт за доставка на полутечен газ, само че не съответно за България, а в границите на Европейски Съюз - с цел да може такава суровина да доближава до страната е нужна добра връзка с Румъния и Гърция.
Слънце на нашата улица
" Решението е водород в дълготраен проект. България има всички предпоставки да се трансформира в една от водещите страни, които могат да заменят природния газ с водород като енергиен източник ", съобщи още Николов. Тук става въпрос за зелен водород, който се създава посредством електролиза от възобновими енергийни източници. У нас към този момент има декларирани проекти за над 15 гВт нови ВЕИ мощности, като част от тях могат да се употребяват точно за производството на зелен водород. Въпросът е по какъв начин страната ще ръководи тяхното включване към мрежата и какъв брой бързо може да се осъществят тези планове. Едно от решенията е да се облекчат бюрократичните условия към такива планове, изключително когато става дума за лично прилагане на силата.

Според министърът на околната среда Борислав Сандов биогазът също има място в енергийния микс, само че той е относително дребен като капацитет и подобаващ за местни планове, които по места да диверсифицират потребността от природен газ. Министър Сандов добави още, че държавната администрация е извънредно бавна в това сама да употребява слънчеви панели в постройките си и че сходни начинания би трябвало да бъдат стартира точно от страната. За момента обаче това не се случва.

" Ситуацията в която 80% страната управлява енергопроизводството би трябвало да остане в предишното. Държавата е тромава и не ръководи дейно бизнес процесите- в нашите ширини не се оправя и с корупционните проблеми. В тази връзка се надявам КЕВР да работи дружно с държавното управление и бизнеса, с цел да модернизира системата в България и да диверсифицира производството на ток ", сподели на собствен ред и ръководителя на КЕВР Станислав Тодоров.
Реклама
Много от обсъжданите промени се чака да бъдат решени с Плана за възобновяване и резистентност, който се чака да бъде финално утвърден до месец. В него е заложен и плана за акумулатори с потенциал от 6000 мВтч, които да бъдат построени като балансираща мощ на преносната мрежа на ЕСО.
Бъдещето на въглищните централи
Комплекса Марица-Изток не е значим единствено за България. Той балансира целия район и без него тежък проблем с електроснабдяването в Сърбия и Македония и по-високи цени на тока в Гърция и Румъния. Социалният резултат ще е единствено в България ", съобщи министър Николов.

По думите му въглищните централи дават една резистентност на системата и в композиция с плана за батериите биха могли да продължат да работят и по-дълго време, с цел да покриват потребностите на системата. " Първо би трябвало да се гледа стабилността на системата и след какъв брой са ефикасни съответните технологии ", счита още той.

Според министър Сандов пък въглищните полета би трябвало да се преглеждат предпочитано като местоположения за създаване на нови ВЕИ и едвам по-късно да се търсят други терени в аграрни зони и Натура 2000.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Икономика 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Политика Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР