България може да използва заем до 4,55 млрд. евро по

...
България може да използва заем до 4,55 млрд. евро по
Коментари Харесай

До 4,55 млрд. евро за България по Механизма за възстановяване и устойчивост

България може да употребява заем до 4,55 милиарда евро по Механизма за възобновяване и резистентност, оповестиха от Министерството на финансите.
Както към този момент стана ясно, за интервала от 2021 до 2027 година страната ни се чака да получи близо 29 милиарда евро след постигнатото рано тази заран съглашение на европейските водачи по отношение на многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз и фонда за възобновяване от коронавирусната рецесия.
Над 12 милиарда евро ще получи страната ни по инструмента „ Следващото потомство Европейски съюз ”, сочат предварителните калкулации на финансовото министерство. 7,7 милиарда евро от тях ще са безплатни.
Най-много грантове се чакат по линия на Механизма за възобновяване и резистентност и на Фонда за обективен преход, допълват още от финансовото министерството.
България ще получи спомагателен грант и по линия на Кохезионната политика - 656 млн. евро, както и за развиване на селските региони - 188 млн. евро. Заемът, който страната ни ще може да употребява от Механизма за възобновяване и резистентност, се чака да бъде в размер на 4,55 милиарда евро.
16,7 милиарда евро ще бъдат средствата по стратегиите и фондовете за идната многогодишна финансова рамка.
Изчисленията демонстрират, че се резервира позитивният чист баланс и за идващия програмен интервал, показват от министерството.
Вижте още:
Европейски Съюз съумя да се разбере за парите за ковид, Борисов: Договорих още 1 милиарда евро, по тази причина ми желаят оставката
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР