България може да изнася снаряди, но ще изисква информация дали

...
България може да изнася снаряди, но ще изисква информация дали
Коментари Харесай

Лидерите на ЕС одобриха доставянето на 1 млн. снаряда за Украйна

България може да изнася снаряди, само че ще изисква информация дали отиват в Украйна. Тази позиция застъпи президента в Брюксел и удостовери, че нашата страна няма да взе участие в взаимната европейска доставка на снаряди за Украйна, само че има има интерес да внедри технологии за производството на 155-милиметрови гаубици.

Военната помощ за Украйна е главната тематика на срещата на водачите на Евросъюза в този момент.

България поддържа по принцип общи публични поръчки в региона на защитата, само че не и когато става въпрос за военна помощ за Украйна, сподели Радев преди началото на срещата. В същото време страната ни е подготвена да създава повече подготвена продукция и да я продава на трети страни, като отговорността ще бъде точно тяхна, в случай че тези военни снаряди отиват за Украйна.

Лидерите на Европейски Съюз одобриха в късния следобяд през днешния ден и заключенията във връзка с Украйна. Те утвърдиха даването на 1 млн. снаряда за страната в идващите 12 месеца. Казаха също, че са подготвени да дават ракети, в случай че Киев има потребност от тях.



Румен Радев счита, че визитата на еврокомисаря Тиери Бретон в България е самопризнание за традициите, опита и потенциала на българската отбранителна промишленост. Според него страната има ни има интерес да създава повече снаряди, само че не за Украйна.



“Ние се ангажираме единствено със снаряди, които могат да отидат в наши сътрудници и съдружници, в случай че те изискат от нас, само че не и с Украйна. Ясен ли съм? ”, сподели Радев.

Според Радев страните, които купуват български снаряди, би трябвало да осведомят страната ни дали ще ги дават на Украйна.

“Това служебно държавно управление има ясна позиция - аз чакам и приканвам идващия парламент да сложи преди всичко повишението на отбранителния потенциал на България и ясно да осъзнава, че най-голямата отговорност на този парламент е за сигурността на първо място на България. Ако Народното събрание още веднъж призове за доставка на оръжие за Украйна от българската войска, дано този пък има смелостта да сформира постоянно държавно управление и то да носи отговорността през българските жители ”, сподели президентът.



Според Радев Европа прави оценка високо напъните на България за справяне с незаконната миграция и предлагането за основаване у нас на интернационална оперативна група за битка с незаконния трафик.

“Имаме диалози и с премиера Рюте, и с канцлера Нехамер, и със Съвета, и с всички други сътрудници. За мен октомври месец, в случай че ние изпълняваме всички значими стъпки и е доста значимо законодателството, България ще може да се причисли към Шенген ”, сподели той.

Радев счита, че България стартира да играе стратегическа роля в Европа като разпределител на газ от разнообразни източни. В края на април президентът на Азербайджан ще бъде в София за подписване на меморандум.

Президентът разяснява, че страната ни не се отказала от средствата от Фонда за обективен преход за тази година, както заяви преди дни еврокомисарят Елиза Ферейра. Според Радев е станало неразбирателство и страната ще внесе до края на годината нужните планове за трите въглищни района - Стара Загора, Кюстендил и Перник, с цел да получи 800 милиона евро от фонда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР