България може би има поне един гражданин, който е заложник

...
България може би има поне един гражданин, който е заложник
Коментари Харесай

Посланикът ни в Израел за информацията има ли българка сред заложниците на „Хамас“

България може би има най-малко един жител, който е пленник на  “Хамас ”, съобщи през вчерашния ден изданието The Wall Street Journal. Премиерът Николай Денков съобщи след съвещание на Съвета по сигурност, че няма доказана информация за български пленник в Газа. 
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 511
В ефира на bTV тази заран тази тематика и настоящата конюнктура в Израел разяснява посланикът ни в Тел Авив Славена Гергова:

– Има ли отвлечена българка от „ Хамас “?

– Ние сме в непрестанен контакт с израелските управляващи. В понеделник публично бяха известени фамилиите на 199 души, че околните им са отвлечени, за тях има има публично удостоверение. Сред потвърдените няма български жители. Ако има нова информация, би трябвало да я разберем от израелските управляващи.

– Какво може да се предприеме, в случай че се окаже, че има похитен българин?

– Оперативен щаб в Израел се занимава с отвлечените, има специфичен координатор за този щаб, който е бригаден военачалник от запаса, има действен щаб, в който вземат участие и други страни, за които се откри, че има техни отвлечени жители, настрана в България и през вчерашния ден е имало съвещание на съвета по сигурност – има механизми, които да бъдат употребявани при нужда.

– Колко са българите в Ивицата Газа?

– Както сподели и министър председателят Николай Денков, не може да сме сигурни, че имаме контакт с всички българи в Ивицата Газа. Има 30 души, с които сме в непрекъснат контакт. Търси се опция взаимно с Израел и Египет при отваряне на пункта Рафа тези българи и техните фамилии да бъдат позволени в Египет.

Друго дипломатическо посланичество контактува с тези българи, само че препредадено обстановката там е доста тежка, това е ясно. Но обстановката е извънредно тежка и в Израел освен поради ракетите, само че и поради варварския метод, по който са избити десетки цивилни, измежду които деца и дами.

– Има ли още български жители, които желаят да се завърнат в България и чакат полет?

– Непрекъснато има жители, които декларират, че желаят да се приберат в България с полет, проведен от българската страна. Същевременно е доста значимо да са знае, че и ние, и Външното министерство разгласяват на страниците си осведомяваме за полети до най-близките европейски столици, до които има постоянни полети. 

За страдание нашите сънародници не желаят да употребяват тези полети. Това, несъмнено, е тяхно право. Българската страна, както неведнъж беше доказано и от министър-председателя и от министъра на външните работи, има подготвеност да изпрати аероплан при нужда. Дотогава съветваме жителите, които в действителност желаят да изоставен Израел, да се възползват от съществуващите благоприятни условия. Ние се опитваме да помогне като всекидневно осведомяваме какви са те.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР