България Константин Делисивков: Пореден епизод на електроенергийния Армагедон Това, което

...
България Константин Делисивков: Пореден епизод на електроенергийния Армагедон Това, което
Коментари Харесай

Константин Делисивков: Пореден епизод на електроенергийния Армагедон

България Константин Делисивков: Пореден епизод на електроенергийния Армагедон Това, което следим е картелиране, съобщи изпълнителният шеф на Българската федерация на огромните енергийни потребители  Жанета Нейкова 1 юли 2019, 18:05 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Константин Делисивков: Пореден епизод на електроенергийния Армагедон
Константин Делисивков: Пореден епизод на електроенергийния Армагедон
 Прокуратурата: Депутат не заявил 44 хиляди, прибрани от лихви
Прокуратурата: Депутат не заявил 44 хиляди, прибрани от лихви
 Трима души се удавиха единствено за ден в Бургаско
Трима души се удавиха единствено за ден в Бургаско
 Катастрофа и колони на
Катастрофа и колони на " Тракия ", опашка на Кулата
 Чисти ли са басейните в страната
Чисти ли са басейните в страната
 Празен плаж на „ Слънчев бряг ” – истина или неистина
Празен плаж на „ Слънчев бряг ” – истина или неистина
 Хиляди посрещнаха Джулай морнинг
Хиляди посрещнаха Джулай морнинг
 Ще забранят ли колите в Морската градина във Варна
Ще забранят ли колите в Морската градина във Варна

ледаме следващ епизод на "електроенергийния Армагедон " – може би 9 или 10. Това сподели изпълнителният шеф на Българската федерация на огромните енергийни потребители Константин Делисивков в ефира на "Плюс-Минус " по NOVA.

"Този ценови сезон следим както във връзка с контролираната съставния елемент, по този начин и във връзка с свободния пазар, извънредно нарастване на ценовите равнища. България се трансформира в един от най-скъпите пазари в Европа от началото на годината. До огромна степен се получи по този начин, че българският бизнес и промишленост станаха ценовоприемащи, т.е. ние няма какво да създадем, няма по какъв начин да останем без ток. Повечето от нашите производства са с непрекъснат цикъл на произвеждане. В учебниците по електроенергийни системи е маркирано, че тъкмо такива като нас са основната част на системата и в това време се получава по този начин, че няма никаква конкуренция, цялостна централизация, стесняване на търговците от 120 на 6-7, като огромните размери се търгуват от 3-4-ма търговеца. Получи се и по този начин, че ние настоявахме ВЕИ-тата да продават по свободно контрактувани цени, с цел да оферират сила на борсата и да се конкурират ", изясни Делисивков.

По думите му има няколко съществени аргументи за повишаването на тока. Според него се следи картелиране.

"Идеята на либерализирания пазар е производителите да имат тласък за оптимизация на разноските. Това обаче не се случва. Виждаме картелиране и ценовите равнища непрестанно се подвигат. Така се получи, че всички участници на електроенергийния пазар без потребителите нямат интерес от ниски цени. В един миг имаше огромно количество електрическа енергия, което страната също се отдръпна да предлага на борсата и я осъществя през търговци по двустранни контракти, които покупко-продажби бяха маркирани като съмнителни от работодателските организации ", добави Делисивков.

Гостът на малкия екран съобщи, че с премахването на цената за транспорт и достъп до електрическа енергия при експорт се е получило доста повишение на цената на тока от България.

"Ние сме извънредно обезпокоени от това, което се случва. Бяха споменавани имена и през последните две седмици. Не знам какво ще се случи с цените през зимата. България отстрани цената за транспорт и достъп при експорт на електрическа енергия за по-добра интеграция с районния пазар. Получи се по този начин, че нашата цена взе да "дърпа " цената в района нагоре. В момента даже и прилежащите страни обмислят входни такси, с цел да "разкачат " тази наклонност, т.е. нашата цена е прекомерно скъпа. Дори не е съизмерима с това, което се случва в Европа ".

По мотив на поисканата оставка от работодателите на шефа на НЕК Петър Илиев , Делисивков разяснява, че през днешния ден са били осъществени количествата и към момента остава чувството за съсредоточаване в един търговец.

Работодателските организации упрекнаха Илиев, че работи в интерес на Христо Ковачки.

От думите на Делисивков стана ясно, че в това число през днешния ден 90% от тока е продаден на свързани с предприемача компании:

"Те желаеха оставката му, тъй като предложи силата по този начин, че да може да я купи единствено един или да е прекомерно рискова, с цел да я купят доста участници на пазара. Една седмица или по-късно виждаме, че тези покупко-продажби са факт. Днес бяха осъществени количествата, сега нямаме информация по какъв начин тъкмо са разрушени те, защото са взели участие повече от един участник, само че нашето чувство е, че още веднъж се концентрираме в един. Това може да го ревизира КЕВР. Комисията е органът, който следи за съмнителни покупко-продажби. Ние желаеме да забележим по-активно присъединяване от страна на националния регулатор, тъй като всичко, което се случи на борсата се трансферира върху нашите цени ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР