България като пълноправен член на НАТО е заявила своята позиция,

...
България като пълноправен член на НАТО е заявила своята позиция,
Коментари Харесай

Стефан Янев: Ние ще решим какви войски да бъдат разположени у нас

България като пълновръстен член на НАТО е декларирала своята позиция, че няма директно да се намесва в спора сред Русия и Украйна, Въпреки позицията, че Русия не ни заплашва, може да има други последици от спор, покрай границата ни.

Това разгласи довечера военният министър Стефан Янев в "Денят онлайн с Наделина Анева " по NOVA NEWS.

И добави: "Ние би трябвало да заявим на българските жители, че решенията за това какъв вид войски ще бъдат ситуирани на наша територия е национално наше решение. Моята цел като министър на защитата е да се усещаме българофили “.

"Има учредения за паника от обстановката в Украйна. Чувайки думата „ война “ търсим тези последици, от които хората страдат. Никой не я желае, само че тя се случва. Нашата отговорност в такава обстановка е да вземем съответни ограничения и да бъдем готови за всички последствия ", сподели министърът на защитата и някогашен длъжностен министър председател.

„ Българската войска е призвана да приготвя свои сили и прави проекти, с цел да обезпечи суверенитета и териториалната целокупност на страната. Българските военни сили се приготвят за всички вероятни сюжети, даже в случай че военните дейности са покрай нашата граница “, акцентира военният министър.

„ България като пълновръстен член на НАТО е декларирала своята позиция, че няма директно да се намесва в един подобен спор. Въпреки позицията, че Русия не ни заплашва, може да има други последици от спор, покрай границата ни. НАТО има своя политика и държи да бъде квалифициран за всякаква обстановка, включително и България, като негов член “, изясни министър Янев.

„ Ние би трябвало да сме наясно и да заявим на българските жители, че решенията за това какъв вид войски ще бъдат ситуирани на наша територия е национално наше решение. Моята цел като министър на защитата е да се усещаме българофили “, посочи той.

Янев отхвърли да има спор сред него и премиера Петков във връзка с разполагането на сили на НАТО на наша територия.

„ В диалог с него в Министерски съвет съм аргументирал решението си. До срещата на министрите на защитата през февруари ние би трябвало да имаме позиция във връзка с рецесията в Украйна. Разглеждаме три сюжета “, обясни още Стефан Янев.

"В момента дали и какво решение следва, ще се разбере в идващите няколко седмици. В календара на НАТО следва среща на министрите на защитата през февруари. Дотогава би трябвало да имаме национална позиция, която аз би трябвало да защитя на срещата. Когато се вземе решението за позицията ни от Министерски съвет, ще бъде комуникирана ", съобщи Стефан Янев.

Водим диалози за закупуване на две подводници, заяви министърът на защитата.

"Подводници нямаме, всеки флот е хубаво да има такава дарба. Водят се диалози с избрана страна за избран вид подводници, само че всичко сега е на равнище договаряния. Има метод средства за подводница да бъдат планувани в бюджета или в актуализацията му. Не приказваме за нови подводници, само че са в положително техническо положение ", добави Янев.

В диалога също по този начин стана ясно също, че ще купуваме още 8 изтребители от Съединени американски щати, само че към този момент не се знае по кое време.

Относно развиването на военната инфраструктура, Стефан Янев съобщи, че всеки мост може да се употребява за военни цели, а вложенията в инфрасткруктура е добра концепция, само че би трябвало да се има поради равнището на рационализация на българската войска.

"Недофинансирането на качествата на армията е доста през последните години, тъй че мъчно може да се мисли сега за основаването на нова военна инфраструктура ", добави той.

Според него президентът Радев и сега е добър лобист за въоръжените сили и тяхното развиване.

"Ние би трябвало да влагаме в преворъжаването и превръщането на армията ни в съответна на равнището на нашите сътрудници. 2% от Брутният вътрешен продукт за защита е планувано да се стигне до 2024 година. Търсим баланс сред незабавната потребност и опциите на страната. Продължаваме диалози за бюджета и търсим спомагателни средства за модернизацията на сухопътните войски - те са гръбнанака на Българската войска ", считат военният министър.

Той съобщи, че не може да се каже, че тази година ще купуваме бронирани бойни машини, тъй като още няма контракт./Факти.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР