България Камарата на строителите в България: Строителството трябва да продължи

...
България Камарата на строителите в България: Строителството трябва да продължи
Коментари Харесай

Камарата на строителите в България: Строителството трябва да продължи

България Камарата на строителите в България: Строителството би трябвало да продължи Настояват за бързо разплащане от страна на страната, общините, организациите и всички възложители 19 март 2020, 17:34  Камарата на строителите в България: Строителството би трябвало да продължи Източник: iStock/Getty Images
троителството би трябвало да продължи. Секторът е структуроопределящ за стопанската система на страната и обезпечава претовареност на над 200 хиляди служащи и чиновници.

Настояваме за бързо разплащане от страна на страната, общините, организациите и всички възложители към строителите компаниите за към този момент осъществена и призната работа.

Това приканва инж. Илиян Терзиев, ръководител на УС на Камарата на строителите в България в послание към държавните и публичните органи, строителните компании и цялата общност:
Уважаеми дами и господа, сътрудници, сънародници,
Във връзка с усложнената епидемиологична конюнктура, обвързвана с разпространяването на COVID-19 в България, и оповестеното с Решение от 13.03.2020 година на Народното събрание изключително състояние, както и с рекомендациите на Националния действен щаб УС на Камарата на строителите показва своята цялостна поддръжка за въведеното изключително състояние и подхванатите от държавното управление ограничения.

Същевременно с това отчитаме тежките последствия върху стопанската система и бизнеса и по-специално върху строителния бранш и нуждата от незабавни решения за облекчение на компаниите в изискванията на ограничаващите ограничения в страната.

Като авторитетна браншова и публично виновна организация КСБ показва следната позиция:

1. Строителството би трябвало да продължи. Секторът е структуроопределящ за стопанската система на страната и обезпечава претовареност на над 200 хиляди служащи и чиновници. За тях и техните фамилии прекъсването на строителната активност значи отнемане от средства за прехранване, неспособност за възнаграждение на отговорности, сметки, за закупуване на жизненоважни лекарства. По отношение на огромните инфраструктурни планове, финансирани с европейски средства, прекъсването на СМР може да докара до закъснение на периода на осъществяване и финансови корекции, а в някои случаи и до загуба или връщане на евросредства.

2. Настояваме за бързо разплащане от страна на страната, общините, организациите и всички възложители към строителните компании за към този момент осъществена и призната работа. КСБ въз основата на информация, предоставена от компаниите членове, изготвя информация за дължимите средства от обществени възложители към сектора.

3. Държавата да създаде в незабавен порядък механизъм за завършване и разплащане на многочислени публични поръчки с по-малък размер.

4. Администрацията не би трябвало да стопира работа, като се положат оптимални старания за бързо култивиране на документи, информации, удостоверения и други.

5. Призивите за стопиране на публичните поръчки са изцяло несъстоятелни. Икономиката би трябвало да продължи да се развива при съблюдаване на санитарно-епидемиологичните ограничения.

6. Извънредната обстановка изисква изключителни ограничения по ускорение и опростяване на приемането на приключените СМР и бързото им разплащане даже в случаите, в които обектите не са завършили заради забавени и/или отсрочени доставки на първични материали, уреди и съоръжение от чужбина. В тези случаи би трябвало да се разработят механизми за преразглеждане на към този момент контрактувани периоди за осъществяване на договорите.

7. Необходимо е да се влагат повече обществени средства в огромни и средноголеми инфраструктурни планове, с които да се поддържа българската стопанска система. По време на рецесии общественият запас е този, който извежда стопанската система от криза.

Във времето на съществени и непредвидими провокации, пред които Европа и нашата страна са изправени, за КСБ и нейните членове от първостепенно значение е продължение на работата на компаниите и опазване на хората, заети в тях, тъй като от това зависи оцеляването им в този сложен за всички интервал, а с това и запазването на бранша.

Можем да се оправим единствено дружно, проведено, трезво, без суматоха, с мисъл за сегашното, само че и за бъдещето.

19 март 2020 година

Инж.Илиян Терзиев

Председател на УС на КСБ

 Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза  Камарата на строителите в България строителство .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
1 коментар  1 Българска академия на науките: До 2-3 месеца ще се оправим с епидемията  1 Как да си потърсим правата при анулирано пътешестване  1 Ще удължат ли периода за заплащане на налозите  1 Създадоха бърз тест за ковид --> Пaрите ни  Българска академия на науките: До 2-3 месеца ще се оправим с епидемията Българска академия на науките: До 2-3 месеца ще се оправим с епидемията  Как да си потърсим правата при анулирано пътешестване Как да си потърсим правата при анулирано пътешестване  Ще удължат ли периода за заплащане на налозите Ще удължат ли периода за заплащане на налозите  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Пекин: Пекин: " Фавипиравир " е ефикасен при COVID-19  <br> Затварят прохода „ Шипка” <br>
Затварят прохода „ Шипка”
 <br> <strong> Рекорден брой жертви </strong> в Италия, изключително състояние в Португалия <br>
Рекорден брой жертви в Италия, изключително състояние в Португалия
 <br> Лекар: Само <strong> обществената изолираност </strong> и <strong> персоналната хигиена </strong> могат да ни <strong> спасят </strong> <br>
Лекар: Само обществената изолираност и персоналната хигиена могат да ни спасят
Последни  Камарата на строителите в България: Строителството би трябвало да продължи Камарата на строителите в България: Строителството...  Николина Ангелкова Ангелкова за непознатите туристи в България  Болните от ковид в България към този момент са 105 Болните от ковид в България към този момент са 105  Най-големите почитатели на „ Като две капки вода “ в ефира на NOVA Най-големите почитатели на „ Като две капки вода “ в ефира на...  Математик за COVID-19, по кое време ще изчезне вирусът Математик за COVID-19, по кое време ще изчезне вирусът  В Дупница 157 души под карантина за ковид В Дупница 157 души под карантина за ковид  Слави Трифонов: Лично подарявам 100 000 лв. Слави Трифонов: Лично подарявам 100 000 лв.  Смелост и предвидливост в „ Един за различен “ Смелост и предвидливост в „ Един за различен “  Мишо и Гергана в любовна и кулинарна борба за оцеляване в Hell’s Kitchen Мишо и Гергана в любовна и кулинарна борба за оцеляване...  Асоциацията на прокурорите: И служителите на реда са на първа линия Асоциацията на прокурорите: И служителите на реда са на първа...  Българин с съмнения за ковид 2 пъти бяга от болница в Галац Българин с съмнения за ковид 2 пъти бяга от...  <p>МЗ: Дари кръв - избави живот!</p> Министерство на здравеопазването: Дари кръв - избави живот!  <p>Ето какви са <strong>новите мерки</strong> и <strong>ограничения</strong> за<strong> пътуване</strong> в Европа и по света</p> Ето какви са новите ограничения и ограничавания за пътешестване в...  Заради ковид в Италия не смогват с погребенията Заради ковид в Италия не смогват с погребенията  Управителят на Българска народна банка Димитър Радев Българска народна банка с пакет от ограничения за 9.3 милиарда лева по отношение на...  Как да се забавляваме (без да излизаме от дома)
Създадено заA1
Как да се забавляваме (без да излизаме от дома)  Пожар пламна в болница в Пловдив Пожар пламна в болница в Пловдив  <p>Първа жертва на Коронавирус 19 в Русия, Путин с тежки думи</p> Първа жертва на Коронавирус 19 в Русия, Путин с тежки думи  Ново лекарство против COVID-19, учените са впечатлени Ново лекарство против COVID-19, учените са впечатлени  Цветан Василев Съдът на Европейски Съюз удостовери за конфискацията на имуществото на... Всичко от през днешния ден Виц на деня Две русокоски седят в кафене и си приказват за тяхна другарка /също блондинка/. - Чу ли, муцка, Десата се удавила лятото на морето? - Как… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте   Китай: Епидемията от ковид е овладяна Китай: Епидемията от ковид е овладяна  Български доктор сподели истината за ковид Български доктор сподели истината за ковид  Българи с пробив в разработка против ковид  Финалистите от Hell’s Kitchen 2 искрено за напрежението и компликациите в кухнята  86 година от рождението на индивида, покорил Космоса Водещи вести  Болните от ковид в България към този момент са 105 Болните от ковид в България към този момент са 105  <p>МЗ: Дари кръв - избави живот!</p> Министерство на здравеопазването: Дари кръв - избави живот!  Томислав Дончев Томислав Дончев: Имаме две положителни вести за ковид  В Дупница 157 души под карантина за ковид В Дупница 157 души под карантина за ковид  Ново лекарство против COVID-19, учените са впечатлени Ново лекарство против COVID-19, учените са впечатлени  <p>Ето какви са <strong>новите мерки</strong> и <strong>ограничения</strong> за<strong> пътуване</strong> в Европа и по света</p> Ето какви са новите ограничения и ограничавания за пътешестване в Европа и по света  <p>Първа жертва на Коронавирус 19 в Русия, Путин с тежки думи</p> Първа жертва на Коронавирус 19 в Русия  Математик за COVID-19, по кое време ще изчезне вирусът Математик за COVID-19, по кое време ще изчезне вирусът  Заради ковид в Италия не смогват с погребенията Заради ковид в Италия не смогват с погребенията
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР