България издигна кандидатурата на проф. Пламен Димитров – директор на

...
България издигна кандидатурата на проф. Пламен Димитров – директор на
Коментари Харесай

Директорът на НЦОЗА Проф. Пламен Димитров влиза в Изпълнителния съвет на СЗО

България издигна кандидатурата на проф. Пламен Димитров – шеф на Националния център по публично здраве и разбори (НЦОЗА), за член на Изпълнителния съвет на СЗО за интервала 2024 – 2027 година, в конкуренция с кандидатурите на други две страни членки на Европейски Съюз - Испания и Кипър. Регионалният комитет на СЗО за Европа поддържа номинацията на България в границите на 73-та сесия на Организацията в гр. Астана, Казахстан. В сесията взе участие и зам.-министърът на опазването на здравето доцент Михаил Околийски, оповестяват от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

След като кандидатурата на България бе класирана преди всичко в групата си (В) в Доклада с оценка на претендентите и отдръпване на кандидатурите на конкурентните страни, в дух на консенсус, Регионалният комитет одобри с акламации номинацията на страната ни, която следва да бъде утвърдена от 77-та сесия на Световна здравна асамблея през м. май 2024 година

Проф. Димитров е експерт с богат народен и интернационален опит в региона на опазването на здравето. Той има необятен опит в работата с интернационалните организации, по-специално със СЗО, и е осведомен с нейните районни и световни здравни цели. През последните 25 години професор Димитров е престиж в областта на публичното опазване на здравето в България. Председател е на Експертния съвет по здравна компетентност „ Социална медицина и здравен мениджмънт ” към министъра на опазването на здравето. Има забележителен принос в създаването на Националните здравни тактики, правенето на отчетите „ Здраве на нацията ” и националните стратегии за предварителна защита и надзор на хроничните незаразни заболявания.

Номинацията бе реализирана след 29-годишно неявяване на България от най-високия управителен орган (ИС), след сполучлив мандат на страната ни като член на Постоянния комитет на Регионалния комитет на СЗО за Европа в периода  2019 – 2022 година и интензивно присъединяване в работата на СЗО в разнообразни механически формати и конгреси на високо равнище на трите равнища на Организацията.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР