България има своите идеи за необходимите реформи на европейските институции

...
България има своите идеи за необходимите реформи на европейските институции
Коментари Харесай

Вицепрезидентът: Реформата на Шенген и разширяването с България и Румъния трябва да вървят паралелно 

България има своите хрумвания за нужните промени на европейските институции и бъдещето на Европейския съюз. Можем да се включим интензивно в полемиката за разширението на Европейски Съюз със Западните Балкани, както и по бъдещите промени във действието на Шенгенското пространство. Реформата на Шенген и разширението с България и Румъния би трябвало да вървят редом, най-малкото поради опита ни като страна – външна граница на Европейски Съюз. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към представители на дипломатическия корпус в България на честването на 60-годишнината на френско-германския Договор за другарство – Елисейския контракт.

Вицепрезидентът дефинира Елисейския контракт като един от най-важните документи за развиването освен на двете страни, само че и на одобряването на Европейския съюз. „ Неговото значение няма по какъв начин да бъде разбрано отвън подтекста на 1963 година – след две войни, донесли милиони жертви и злополука за европейския свят, едвам 18 години след Втората международна война. Подписан сред две страни, считани за безконечни врагове, с подписите на двама велики мъже Шарл де Гол и Конрад Аденауер – участници в съпротивата против нацисткия режим, призвани да градят мостове, а не окопи, нов свят на мир и сигурност “, напомни Илияна Йотова.

Вицепрезидентът уточни, че главната цел на Елисейския контракт продължава да се построява – просперираща и суверенна Европа, тясно икономическо съдействие, пространство за мир, сигурност, с най-важното изискване – ценене и гарантиране на човешките права. Йотова посочи, че Франция и Германия са в основата на едни от най-важните решения за Европейския съюз.

„ За страдание, означаваме 60-годишнината в сянката на войната в Украйна. Днес подтекстът на Студената война се завърна с нова мощ с експанзията на Русия. Брутална експанзия против най-важното обръщение на следвоенна Европа на 20 век „ Никога повече! “. Агресия, която сложи пред нас освен ново тестване, само че задължението да излезем от този спор още по-силни, да върнем мира в Европа. Не може да има взаимни отстъпки с нарушаванията на интернационалното право, със законите и разпоредбите, които и нашите родители, и ние градим десетилетия “, акцентира вицепрезидентът.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР