България има специфична локация, но пропуска възможности да реализира ценни

...
България има специфична локация, но пропуска възможности да реализира ценни
Коментари Харесай

Д-р Деян Димитров, юрист: България има специфична локация, но пропуска възможности да реализира ценни проекти

България има характерна локация, само че пропуща благоприятни условия да осъществя скъпи планове, това стана ясно от разбора на д-р Деян Димитров, правист, експерт по морско право, в коментар за предаването " Важните приказват " на Радио " Фокус " по тематиката за провелата се конференция  " Черно море - по-близкият Изток ", продължаващият емигрантски напън по границите на България и войната в Украйна.

" Районът на Черно море е доста специфичен за Европа. Балансът и положителните връзки в Черно море рефлектират върху цялото отношение в Европейски Съюз.  Този баланс би трябвало да бъде деликатно следен и да има ясно изразени присъщи политики в този район. Трябва да се направи рестарт на европейските политики във връзка с Черноморския район ", сподели Димитров.

Преди няколко години бяха направени много съществени старания. Тогава немският канцлер говореше за по този начин наречената " Синя автомагистрала на Европа ", която включва реките Дунав-Рейн-Майн, само че оттогава до в този момент не са направени съвсем никакви промени, даже законодателни. Факт е, че трите реки имат лична законодателна уредба, дори не са унифицирани, стана ясно то думите на експерта по интернационално морско право. 

" Настоящата рецесия, която е в Черно море и в Украйна може да ни даде опция де се фокусираме повече над този вид проблематика ", сподели той и добави: 

" Ние сме външна граница на Европа и било належащо малко по-отговорно да се гледа като на външна граница, да им ясни политики за района. "

" Локацията на България е характерна. Доказа се неотдавна, че Капитан Анздреево е второто по натовареност Граничен контролно-пропусквателен пункт в света и не става въпрос за далавери, а аз трафик. През България минават два от значимите търговски пътища - пътищата на коприната. Единият е този по сухоземната ни граница, който минава и през Турция още от времето на персийската империя. Вторият е така наречен " морски път на коприната ", който минава през Суецкия канал ", напомни Димитров.

" Не инцидентно е платен втори терминал в Солун от китайски компании, където се разтоварва карго и контейнери. България, за жалост загуби опция за осъществяване на терминал за контейнери, защото Румъния построи подобен извънредно съвременен в Констанца. Чисто практично не би било удачно на 300-400 км да се сътвори различен огромен подобен терминал. Естествено румънците се възползваха от тази опция, тъй като по този метод те държат входа към така наречен " синя автомагистрала на Европа ": Дунав-Рейн-Майн. Този път действително е връзка сред Констанца и Ротердам ", сподели Деян Димитров.

Трябва да се вземе поради и фактът,че Европа е на колела - всички доставки в Европа са посредством тирове и посредством контейнери, а ние нямаме капацитет за контейнери. Това значи, че едното място за контейнери е през Солун и по-късно през България посредством тирове, а другото - през Констанца и посредством жп превоза ще се пробват да ги транспортират доникъде на Европа. България пропусна тази опция, напомни Димитров.

Друг пропуск, който България позволи, визира енергийните мощности, които не осъществихме, стана ясно от думите на юриста. до момента в който спорехме дали да имаме друга атомна електроцентрала, в Турция направиха няколко атомни плана и се осъществиха, до момента в който в България се спореше дали да се закрият мощности. А една АЕЦ с по-малки реактори се упраовлява по-лесно от огромна. По-лесно се стопират при нужда. 

" Да се намираш на кръстовището на Европа  и да не се възползваш от това нещо, е голям пропуск. При нас всичко е допустимо да мине през тръбопроводи, само че би трябвало да се вземат поради няколко неща: морската активност да се подтиква, тъй като към този момент не е атрактивен българският морски байрак, а това е по този начин, тъй като няма задоволително кораби, записани в регистъра. Би било добре да има една ясна политика за черноморската активност. След унищожаването на кораба " Перун ", който имаше всички интернационалните документи и можеше да оказва помощ на кораби в неволя, имаме огромен проблем ", добави той.

" Унищожаването му беше голяма неточност. Дори и да е на доста години, той можеше да бъде ремонтиран. Сега се мъчат да компенсират неналичието му.

Загубихме оперативна интензивност и защита на Черно море ", сподели още Димитров.

Човек би трябвало да мисли 10 години напред. Ние доста постоянно реагираме след обстановка. Много неща бих могли да се предотвратят.

Турция и Гърция получиха доста пари за оправянето с мигрантите, а България не получи нищо.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР