България има проблеми със засушаването. Това каза в предаването Денят

...
България има проблеми със засушаването. Това каза в предаването Денят
Коментари Харесай

Проф. Нина Николова: В България има проблеми със засушаването

България има проблеми със засушаването. Това сподели в предаването " Денят на фокус " на " Фокус " проф. Д-р Нина Николова - експерт в региона на климатичната суша. " В Южна Европа, в това число и в България, засушаването е едно много постоянно срещано събитие. Като климатичните модели и сюжети указват, че честотата в проявата на засушаването ще се усилва. "

Наред с това се чака и повишение на честотата на други рискови климатични феномени, а също по този начин и хидроложки феномени, като горещи талази, рискови превалявания, наводнения, добави Николова. " Териториите, които са наранени от засушаване са по-уязвими и към наводненията ".

Рискът, обвързван със засушаването, се дефинира от два фактора, изясни Николова. " Първо, това е степента на подлагане на региона на рисковото събитие като опция на демонстрация на разнообразни равнища на мощ на засушаването. И второ, до каква степен са уязвими хората, инфраструктурата на риска. Уязвимостта от засушаване се дефинира от обществените фактори като демографски характерности на популацията, развиването на технологиите, икономическото и културното развиване, политиката на страната. Затова в България региони, които са по-слабо стопански развити, са по-уязвими към засушаването, даже и то да не е по този начин постоянно проявено, както в територии, които са по-силно стопански развити ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР