България има един ценен актив – системата БОРИКА“, чрез който

...
България има един ценен актив – системата БОРИКА“, чрез който
Коментари Харесай

Предстои пълно регулиране на дигиталните валути спрямо европейското законодателство

„ България има един скъп актив – системата „ БОРИКА “, посредством който имаме на ниска цена метод да се включим към в този момент съществуващите системи за разплащане и към цялата платежна инфраструктура на света “. Това съобщи министърът на финансите Асен Василев по време на първия панел „ Отворено банкиране и незабавни заплащания “ на конференцията за сигурни и налични цифрови заплащания DIGI PAY 2023, която се организира в София.

Според министъра, този актив не е употребен задоволително за нововъведения, не е употребена свързаността на „ БОРИКА “ с останалия свят, която дава опция да могат да се предложат нови финтех решения.

Министър Василев уточни, че следва цифровите валути да бъдат изцяло контролирани и от позиция на европейското законодателство и ние можем да сме едни от първите, които контролират този бранш. Това ще даде юридическа изясненост какво се случва с вложители, консуматори и компании, които оферират този тип услуги. 

Част от процеса на цифровизация е електронизацията на ваучерите за храна, която ще бъде 100 % от 1 юли 2024 година. В някои страни това е лишило десетина години, при нас в диалог с „ БОРИКА “, операторите на ваучерите за храна, MASTERCARD, VISA и огромните търговци видяхме, че може да тръгне пилотно за шест месеца и за 12 месеца да се осъществя, даде образец финансовият министър.

Според него отвореното банкиране е също подобен развой, който може да навлезе в страната, тъй че да има доста по-бързо и непосредствено разплащане, обвързвано със счетоводните услуги и софтуерно обезпечено, и да създадем бърз преход, който да ни разреши да предлагаме доста по-модерни платежни услуги на пазара. 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР