България има амбицията да възстанови и активизира сътрудничеството си с

...
България има амбицията да възстанови и активизира сътрудничеството си с
Коментари Харесай

Румен Радев разговаря с президента на РЮА

България има упоритостта да възвърне и засилва съдействието си с Република Южна Африка, която е основен фактор в интернационалните връзки и на африканския континент. Затова способстват както разговорът на най-високо ниво, по този начин и усилването на връзката сред обособените институции в изпълнителната власт.

Това съобщи българският президент, който през днешния ден се срещна с президента на РЮА Сирил Рамапоза в формалната резиденция на южноафриканския държавен глава в Претория. Българският държавен глава е на посещаване в страната на 12 и 13 май. 

Възможностите за разширение на двустранното партньорство в сферите на стопанската система, търговията, превоза, туризма, образованието и науката бяха във фокуса на срещата на двамата президенти, на която беше регистриран и забележителният към 200% растеж в икономическия продан през 2022 година. РЮА е измежду стопански най-развитите страни в Африка, има съглашение за стратегическо партньорство с Европейски Съюз и е измежду 20-те най-развити стопански системи в света. Президентът Радев открои опцията България да се трансформира в логистичен център за износа на РЮА към Европейски Съюз, както и интереса на страната ни да развива аналогично партньорство с РЮА във връзка с района на Юг от Сахара. 



Паралелно на срещата на двамата президенти в Претория стартира и бизнес конгрес с присъединяване на 31 български и 70 южноафрикански компании, на който бяха показани перспективните области за вложения в двете страни, а представителите на бизнеса организираха редица двустранни срещи. Като изключително перспективни сфери на икономическото съдействие бяха откроени машиностроенето и производството на автомобилни съставни елементи, земеделието и производството на храни, високите технологии, превоза и туризма.

Насърчаването на туристическия продан и контактите сред бизнеса посредством визова либерализация, също беше разисквано по време на срещата сред президентите Радев и Рамапоза. Двамата подчертаха и взаимния интерес на България и РЮА за партньорство в региона на енергетиката и енергийната сигурност и построяването на зелена стопанска система. акцентира, че получилите висшето си обучение в България доста студенти от разнообразни страни в Африка в близкото минало, съставляват през днешния ден огромен общ капитал за развиване на връзките сред страната ни и нейните сътрудници в Африка. Обсъдено бе и предлагането на България за приемане на програмата за съдействие във висшето обучение и продан на студенти сред България и РЮА. 



И, и Сирил Рамапоза подчертаха, че връзките сред България и РЮА имат исторически темперамент от времето, когато България непоколебимо поддържа южноафриканския народ в битката против апартейда. Президентът Рамапоза изрази признателността си към България и българския народ за оказаната поддръжка в историческата битка на южноафриканския народ за спазването на човешките права и премахването на режима на обществена и расова дискриминация. Президентът Радев означи, че политиката на българската страна е била резултат и на дълбокото вкорененото възприятие за правдивост у българския народ и благодари за основаните от РЮА условия за българската общественост в страната, която е чудесно интегрирана в обществото. 



По-късно през днешния ден в Парка на свободата президентът ще сервира венец в символ на респект към починалите в битката за независимост в Южна Африка и ще взе участие в откриването на галерия, отдадена на българската поддръжка в битката на южноафриканския народ против апартейда, оповестиха от прессекретариата на президента.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР