България и САЩ са установили дълбоко приятелство и стратегическо партньорство,

...
България и САЩ са установили дълбоко приятелство и стратегическо партньорство,
Коментари Харесай

Херо Мустафа: Сътрудничеството в областта на енергетиката е ключова тема за Белия дом

България и Съединени американски щати са открили надълбоко другарство и стратегическо партньорство, увери американският дипломат у нас Н. прочие Херо Мустафа. Посланик Мустафа изнесе обществена лекция пред Атлантическия клуб, отдадена на „ Американско-българските връзки: Следващите 30 години “, в която сложи специфичен акцент на резултатите от срещата в Белия дом сред президента Доналд Тръмп и премиера Бойко Борисов и върху съдействието ни в енергетиката.
 Херо Мустафа БГНЕС

 Херо Мустафа БГНЕС

„ Тази година съм изключително признателна, че пребивавам в тази чудесна страна – България. Работя с най-хубавия екип и всеки ден узнавам повече за българите и тяхната антична просвета. Именно поради българският народ, аз съм оптимист за бъдещето на България и за връзките сред нашите две страни “, стартира дипломат Мустафа на отличен български език, макар че е в страната ни единствено от няколко седмици.
 Херо Мустафа БГНЕС-->

Пред препълнената зала, в която имаше доста политици, дипломати и представители на разнообразни институции, американският дипломат напомни, че тази година се навършват 30 години от рухването на Берлинската стена и 15 години на участието на България в НАТО. „ Съединени американски щати и България са постигнали доста, най-много в усилването на нашите търговски, военни и стопански връзки “, увери тя.

Посланикът на Съединени американски щати у нас дефинира срещата сред Тръмп и Борисов като „ историческа “ , в която двете страни са заздравили още повече връзките и съдействието си в региона на сигурността, стопанската система и енергетиката.
 
 Херо Мустафа БГНЕС

На всяка една от тематиките дипломат Херо Мустафа отдели особено внимание. В сферата на защитата и сигурността тя означи, че Съединени американски щати и България са осъществили здрава връзка след рухването на комунизма, а за образец уточни образованието на американски военни у нас, както и американските вложения за развиването на българските военни обекти. „ Базата в Ново село прелестен образец за положителната взаимна работа “, означи тя.

Херо Мустафа похвали страната ни и за подхванатите стъпки за рационализация на армията и увери, че двете страни ще стартират нов разговор за построяването на 10-годишен проект и двустранно съдействие. „ Съединени американски щати ще продължат да поддържат напъните на България за приемане на достъп до високотехнологични средства за защита “, добави тя.

В региона на икономическото съдействие американският дипломат означи, че Американски компании са вложили над 3 милиарда $ в България , а тези взаимоотношения ще се задълбочават. „ Ще работим с вашето държавно управление и водещи стопански групи, с цел да помогнем на България да стане витално значим член на районната и световна стопанска система “, акцентира Мустафа, само че предложи за задачата страната ни да работи за усъвършенстване на капиталовия климат у нас.

„ Сътрудничеството в региона на енергетиката е основна тематика в Белия дом “ , увери посланикът и акцентира, че Съединени американски щати поддържа страната ни за напъните за реализиране на диверсификация на енергийните доставки, както и да се трансформира в районен център за търговия с газ. " Тръм и Борисов разговаряха по какъв начин България ще стане същински енергиен хъб. Съединени американски щати ще следи от близко по какъв начин се развива интерконекторът с Гърция. За разлика от „ Турски поток “, където България е директна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за полутечен газ Александруполис ще ви създадат благонадежден снабдител на потоци от газ ", счита Мустафа. Специален акцент тя сложи и на нуклеарната енергетика, като акцентира, че ще оказва помощ за това да бъде трансфериран американски опит и експертиза в тази област. За задачата у нас се чака да дойдат специалисти, които да оказват помощ за бъдещето създаване на АЕЦ " Белене ". 

В околните дни към екипа на посолството в Съединени американски щати ще се причисли и нов консултант по въпросите на върховенството на закона, свободата на словото и битката с корупцията. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР