България и Румъния влиза утре в Шенгенското пространство за свободно

...
България и Румъния влиза утре в Шенгенското пространство за свободно
Коментари Харесай

От утре сме в Шенген по въздух и вода

България и Румъния влиза на следващия ден в Шенгенското пространство за свободно пътешестване.

То обаче ще се отнася единствено за пътуването по вода и по въздух. Така взеха решение страните членки (Съветът) на Европейски Съюз на 30 декември 2023 година

Това значи, че остава контролът по сухопътните граници на двете страни. Тези инспекции ще продължат да работят, до момента в който Съветът не реши да отпаднат и те.

По тази причина границата сред България и Румъния по река Дунав се счита за сухопътна, обясниха неотдавна специалисти от Европейската комисия. Така контролът по нея ще продължи макар влизането ни в Шенген по вода.

Но от на следващия ден при идване в България от което и да е летище в Шенгенското пространство ще излизаме свободно след кацането, без инспекция на документите.

„ Утре е значим ден. България и Румъния се причисляват към Шенгенското семейство. Приветствам премахването на инспекциите по вътрешнитете въздушни и морски граници. Това е огромен триумф и за двете страни. А също по този начин и исторически миг за Шенгенското пространство - най-голямото пространство на свободно придвижване в света. Заедно построяваме по-силна и по-обединена Европа за всички наши жители ”, съобщи ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Според нея управляващите в София и Букурещ непрестанно показват висока степен на ангажираност за обезпечаването на съответна отбрана на външните граници на Европейски Съюз.

От Комисията твърдят, че ще продължат да дава цялата нужна поддръжка на председателството на Съвета, с цел да бъде обезпечено, че решение за сухопътните граници може да бъде взето през тази година.

„ Гордея се с работата, осъществена от толкоз доста хора както в Румъния, по този начин и в България. Обсъждането в Съвета ще продължи тази година. Обещавам, че това ще бъде приоритет за края на моя мандат “, сподели еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон.

Част от Шенгенското пространство сега са 23 от 27-те страни членки на Европейски Съюз (без Ирландия, Кипър, България и Румъния), както и четирите страни от Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) – Швейцария, Лихтенщайн, Исландия и Норвегия).
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР