България и Румъния ще влязат в Шенген на два етапа,

...
България и Румъния ще влязат в Шенген на два етапа,
Коментари Харесай

EURACTIV: България влиза на два етапа в Шенген

България и Румъния ще влязат в Шенген на два стадия, написа.

Изданието се базира на източници от дипломатическите среди в Брюксел, българския парламент и държавното управление.

Такъв е предварителния проект. Първо, през октомври ще падне контролът през летищата през октомври. Пълноправното участие с унищожаване на сухопътния граничен надзор би трябвало да стане факт на 1 януари 2024 година

Според източници в София страната ни има съществени шансове да реализира пълноправно участие в Шенген още през октомври, в случай че упражни дипломатически напън и покаже предпочитание за продължение на промените. Допреди месец най-голямата спънка пред влизането на страната ни бе съпротивата на Нидерландия.

Правителството на Марк Рюте обаче дало сигнал, че прави оценка високо напъните на българския парламент и последните 4 държавни управления за започване на действителна правосъдна промяна с въвеждането на механизъм за без значение следствие на основния прокурор.

Уволнението на Иван Гешев също се счита в Европейски Съюз за добър резултат от промяната, като упованието е изчистването на правосъдната система да продължи, написа EURACTIV България.

Друга сериозна причина за идното ни приемане в Шенген е изборът на постоянно проевропейско държавно управление с поддръжката на ГЕРБ и ПП-ДБ. Двете партии заявяват желанието си да ревизират политиката на президента Румен Радев към Украйна. Европейските ни сътрудници се надяват, че постигането на тази огромна външнополитическа цел ще спомогне за превъзмогването на политическата рецесия в София.

През юли Европейската комисия ще разгласява специфичния мониторингов отчет за положението на върховенството на закона и битката с корупцията в България, който се написа по гледище на Нидерландия, твърди изданието.

Досега обаче ог Европейска комисия дадоха отговор на няколко запитвания на Клуб Z, че подобен отчет няма да има, защото такива за страната ни не се изготвят още от 2019 година От „ Берлемон “ непрекъснато акцентираха, че става дума за хоризонталния отчет за върховенството на закона във всички страни членки.

Същевременно не сас отпаднали възраженията на Австрия за разширението на Шенген на фона на бежанската рецесия. Но упованието е Виена повече да не стопира България и Румъния, в случай че единствена в Европейски Съюз остане срещу.

Австрия и Нидерландия блокираха приемането на двете страни в Шенген пре декември 2022 година Нидерландия изиска от българските управляващи да потвърдят, че се борят с корупцията и не са отказали от правосъдната промяна. При това „ Ниската зевмя “ бе единствено срещу нашата страна.

За поетапно влизане на България и Румъния в зоната за свободно придвижване се приказва още от 2011 година Предложението бе на тогавашния френски президент Никола Саркози. То обаче по този начин и не бе осъществено.
Какво споделиха от Европейската комисия
Клуб Z насочи запитвания до Европейската комисия по отношение на обявата на EURACTIV България.

“Не сме чували да се приказва за поетапно влизане на България и Румъния в Шенген “, сподели представител на Европейска комисия.

Но даде за образец Хърватия, която влезе в Шенген на 1 януари т.г. Тогава отпаднаха граничните инспекции по суша. Контролът по летищата обаче бе вдигнат през март т.г. “

„ Не се чака специфичен отчет за България по Механизма за съдействие и инспекция (МСП). Изготвянето на такива отчети е прекъснато още преди 4 години и няма аргументи да бъде подновявано. Ще има отчет, само че той ще обгръща върховенството на закона във всички страни членки “, сподели различен представител.

Но добави, че МСП, или мониторингът, към момента не е изнемощял.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР