България и Румъния ще бъдат приети в Шенген по въздух

...
България и Румъния ще бъдат приети в Шенген по въздух
Коментари Харесай

Мария Габриел: България е заслужила мястото си в Шенген

България и Румъния ще бъдат признати в Шенген по въздух и море в края на март идната година. Това оповестиха министър председателят Николай Денков и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.
Прочетете още
" Румънското държавно управление показа част от информацията по продължаващите договаряния. За да имаме позитивен резултат роля играят доста институции. Искам да подчертая ролята на Народното събрание, което през последните месеци одобри редица закони, които бяха чакани от години и които бяха свързани с упованията на Нидерландия и на Европейска комисия за определяне на върховенството на правото в България. Те бяха извънредно значими и без тях нямаше да бъде вдигнато ветото на Нидерландия ", сподели Николай Денков.

" Последните дни бяха кулминационни, поради многочислените интензивни договаряния в елементи. Продължаваме да работим доста интензивно с сътрудниците ни в Австрия, Румъния, Европейска комисия, испанското председателство. ", уточни Мария Габриел.

" В края на март отпада контролът по въздушните и морските граници, а на идващ стадий ще отпадне контрола от сухоземните граници. Искам ясно да кажа, че приемането на България в Шенген е народен приоритет на страната ни от години, по който са работили редица държавни управления. Искам особено да благодаря на господин Бойко Борисов, тъй като през последните дни извънредно следи, оказва помощ и съпреживява сложните договаряния. Говорим за внимателен преговорен развой, който още не е приключил. България е заслужила мястото си в Шенген ", безапелационна е Мария Габриел.

" Изключително удовлетворен съм от постигнатото досега. Министерство на вътрешните работи получи отлична оценка и поддръжка даже и от тези, които сега ни попречват по пътя към пълноправното участие в Шенген. Ще продължим да вършим това, което е належащо до вземането на крайното политическо решение ", сподели вътрешният министър Калин Стоянов.

До момента не е конкретизирана дата за приемането на страната в Шенген и по сухопътните граници, акцентира министър председателят. Не е обсъждано и делене на България и Румъния от тези договаряния.

Николай Денков съобщи, че Австрия има огромен проблем с незаконната миграция и търси метод да го реши.

" Тук България се появява като част от по-обща картина. Австрия упорства Европейска комисия да подкрепи България и други страни за по-засилен граничен надзор. Тоест няма разминаване в задачите, има разминаване по какъв начин да бъдат фазирани процесите на подсилване на границите и отпадане на сухоземните вътрешни граници ", добави министър-председателят.

Нашата цел е в договарянията през 2024 година да има дата за унищожаване на бариерите и за сухопътните граници, посочи Мария Габриел.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР