България и Румъния се справят много добре с опазването на

...
България и Румъния се справят много добре с опазването на
Коментари Харесай

Европейската комисия: България показва много добри резултати в охраната на външните граници

България и Румъния се оправят доста добре с опазването на външните граници на Европейски Съюз и това е значимо за приемането на двете страни в Шенген. Това стана ясно от думите на еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон преди днешното съвещание в Люксембург на вътрешните министри на страните от Европейския съюз.
Прочетете още
В срещата взе участие и българския министър на вътрешните работи Калин Стоянов. Очаква се той още веднъж да сложи тематиката за приемането на страната ни в Шенген.

" Имаме пилотни планове в България и Румъния, за които ще осведомявам през днешния ден министрите. Приключихме отчета за напредъка на двете страни, който е доста позитивен. Става дума за по-доброто запазване на външните граници. И това е значимо както за приемането на България и Румъния в Шенген, по този начин и за ръководството на миграция, с цел да сме сигурни, че можем да опазваме външните граници и имаме бързи процедури по границите, с цел да можем бързо да връщаме тези мигранти, които нямат право на протекция. Резултатите на България и Румъния са доста обещаващи и аз ще кажа това през днешния ден ”, съобщи Илва Йохансон, еврокомисар по вътрешните работи.

Снощи Европейска комисия разгласява отчетите за България и Румъния за осъществяването на пилотните планове за бързи процедури за даване на леговище и връщане, които стартираха преди шест месеца. Според Брюксел България и Румъния са постигнали солидни резултати с откритите най-хубави практики в региона на ускорените процедури за даване на леговище и ефикасните връщания, ръководството на границите и засиленото съдействие със прилежащите страни.

Пилотен план в България

В региона на убежището България организира образования за улеснение използването на ускорените процедури за даване на леговище, планувани в Директивата за процедурите за леговище. България също по този начин изготви лист с избрани сигурни страни на генезис и сигурни трети страни и усили броя на командированите чиновници от Агенцията на Европейския съюз в региона на убежището.

България е в развой на смяна на законодателството си, с цел да разреши издаването на негативно решение по отношение на интернационалната протекция дружно с решение за връщане. Българските органи работят също по цифровизацията на системите за леговище и за връщане с поддръжката на организациите на Европейски Съюз и Комисията.

България ускори съдействието с Frontex чрез осъществяването на пътна карта, с която на България се дават спомагателни запаси, в това число непрекъснат корпус и техническо съоръжение за ръководство на границите. Освен това България разчита на мобилен екип на Frontex за оперативна поддръжка в битката с трансграничната престъпност. България подписа с Frontex специфичен проект за деяние по отношение на връщането, което докара до увеличение на консултантските услуги в региона на връщането.

От началото на 2024 година ще бъде въведена нова скица за подкрепяне на доброволното връщане и реинтеграцията с по-големи финансови тласъци. България ускори съдействието си с Европол за битка с мрежите за контрабанда и за ограничение на вторичните придвижвания в границите на Европейски Съюз, в това число основаването на оперативна работна група.

Пилотен план в Румъния

През май Румъния промени законодателството си, с цел да разреши издаването на негативни решения за интернационална протекция, съпроводени от решение за връщане. Това способства за по-ефективен развой на връщане. Румъния също по този начин тества по-мащабно ускорената процедура, което докара до бързото култивиране на молбите за леговище. Румънските органи в допълнение ускориха съдействието с Агенцията на Европейския съюз в региона на убежището въз основа на оперативния проект. Експертите на организацията към този момент могат да вземат участие пълноценно в регистрацията и оценката на молбите за леговище.

Що се отнася до ръководството на границите и интернационалното съдействие, Румъния продължи сполучливо да ръководи външните си граници със Сърбия. Въз основа на дейностите за попречване на противозаконната миграция със сръбските органи от началото на пилотния план през март бяха извършени над 400 взаимни патрулни задачи и ad hoc патрули. Постоянният корпус на Frontex се намира на място, като употребява мобилни средства за наблюдаване в сектора от румънско-сръбската граница на оперативната зона Terra 2023.

Освен това Румъния поддържа също двустранни контакти с страните членки посредством Мрежата на високо ниво за връщане и с Frontex по отношение на положителните практики в региона на връщането, и по-специално консултациите по отношение на връщането. Румъния взе участие пълноценно в Европейската мултидисциплинарна платформа за битка с незаконните закани (EMPACT) и оперативните работни групи, основани за битка с незаконните мрежи, участващи в контрабандата на мигранти.

През юни Комисията даде в допълнение финансиране за България и Румъния за по-добро запазване на външните граници на Европейски Съюз: надлежно 45 милиона евро и 10,8 милиона евро. Това съставлява допълнение към стратегиите на тези страни по линия на Инструмента за финансова поддръжка за ръководството на границите и визовата политика (ИУГВП), написа Българска национална телевизия.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР