България и Румъния се договориха за трети мост над река

...
България и Румъния се договориха за трети мост над река
Коментари Харесай

Трети мост на Дунав ще има, кога - все още не се знае


България и Румъния се договориха за трети мост над река Дунав. Инфраструктурното оборудване ще бъде построено при Русе - Гюргево.

Такава договореност е реализирана сред вицепремиерите на двете страни Христо Алексиев и Сорин Гриндияну на среща в Букурещ. Заместник-министър ръководителят Алексиев е в румънската столица като началник на българската делегация в Конференцията на пълномощните представители на Международния съюз по далекосъобщения към Организация на обединените нации.

В средата на октомври двамата вицепремиери възнамеряват обща среща в Брюксел, на която ще показват дружно план за финансиране на идната фаза от Fast Danube и Дунав мост 3.

За задачата ще бъде подписано съглашение сред двете страни. В различен документ те ще регламентират уговорките на двете страни за осъществяването на плана Fast Danube и основаването на взаимно сдружение за ръководство на дейностите по плана. 

Двете съглашения с ясни задания и съответни периоди за осъществяване на другите стадии ще бъдат подписани в най-скоро време . Конкретни периоди обаче не се показват в известието от Министерство на превоза.

Христо Алексиев и Сорин Гриндияну бяха безапелационни, че строителството на нови мостове, удълбочаването на Дунав, фериботната съгласуваност и усъвършенстваното прекосяване през граничните пунктове, би трябвало да бъдат обсъждани като един общ стратегически приоритет с няколко плана в него.

Вицепремиерът Алексиев сложи пред своя сътрудник и въпроса за модернизацията на жп сектора Крайова - Калафат , който е продължение на жп линията от Дунав мост 2 в румънска територия.

Христо Алексиев и Сорин Гриндияну потвърдиха желанието си, паралелно с постигнатото съглашение за Дунав мост 3 да работят и по останалите планове за създаване на мостове сред двете страни, според подписаното съглашение от 2019 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР