България и Румъния са лидери в ЕС по брой на

...
България и Румъния са лидери в ЕС по брой на
Коментари Харесай

България е лидер в ЕС по брой жертви на катастрофи


България и Румъния са водачи в Европейски Съюз по брой на смъртните случаи при пътни произшествия. Заради цялостната тревожна статистика Брюксел ще вкарва по-строги ограничения за придвижване по пътищата.
Европейската комисия възнамерява да откри по-строги стандарти за сигурност за новите коли. „ През май ще показва редица ограничения, които би трябвало да създадат придвижването по пътищата по-безопасно “, съобщи еврокомисарят по превоза Виолета Булк в изявление за немския вестник „ Ди Велт “. При това не става дума за наложителното потребление в новите коли на разнообразни механически средства, по-конкретно, автоматизирани системи за изключително прекъсване и други Новите ограничения са създадени след разбор на новите статистически данни за жертвите по пътищата, които Европейска комисия показва през днешния ден.
През 2017 година броят на починалите при пътни повреди в Европейски Съюз е намалял с 2% до 25 300 души, което дава отговор на 49 починали на всеки един милион поданици. Въпреки леката позитивна наклонност, това като цяло са ужасяващи числа, означи Булк. Целта на Брюксел е намаляването на броя на жертвите при пътни произшествия до 16 000 през 2020 година Това ще бъде на половина по-малко спрямо 2010 година „ Отчитайки новите данни, ще бъде доста мъчно постигането на тази цел “, уверена е еврокомисарката, съобщи БГНЕС.
През предходната година в Германия са починали 3177 души. Спрямо броя на популацията това прави по 38 починали на всеки един милион поданици. Още по-нисък е индикаторът в Швеция - 25 жертви на един милион, Англия /27 жертви/, Холандия /31/ и Дания /32/. Най-висока е смъртността по пътищата на Румъния и България, надлежно 98 и 96 жертви на 1 милион души население. Най-много произшествия със смъртни случаи /55%/ стават на селските пътища, единствено 8% - на автомагистралите. Други 37% от смъртоносните произшествия стават в градовете. България и Румъния са единствените в Европейски Съюз, отчели над 80 смъртни случая на милион поданици.
За 7 години - от 2010 до 2017 година броят на жертвите при произшествия у нас е намалял с 12% - от 105 починали на 1 милион души население през 2010 година до 96 души за предходната година. От 2016 до 2017 година България отбелязва спад с 4%.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР