България и Румъния са държавите с най-висок социален риск в

...
България и Румъния са държавите с най-висок социален риск в
Коментари Харесай

България и Румъния имат най-висок социален риск в ЕС

България и Румъния са страните с най-голям обществен риск в Европейския съюз. Това демонстрира показателят на обществен - риск Social Risk Index, който изследва 185 страни от целия свят. Класацията се изготвя от Euler Hermеs, като при оценката се взимат поради разнообразни фактори, които демонстрират степента на накърнимост в дълготраен проект.

Тя дава вероятност за общественото напрежение, което надлежно може да окаже въздействие върху държавното ръководство, развиването на бизнеса и капиталовия климат.

Social Risk Index подрежда страните от 1-во до 185-о място, като в челните позиции са тези с най-нисък риск. Така България се класира 59-а, като след нея е единствено една страна-членка на Европейския съюз - Румъния (63-о място).
 Снимка 557658
Експертите обръщат внимание, че двете страни са най-бедните в Европейски Съюз и с най-ниска степен на доверие на жителите към ръководството, което е видно и от серията от предварителни избори. При оценката е регистрирано и ниското равнище на имунизация против COVID-19 при обезпечен достъп.

Държавата с най-нисък обществен риск в света е Дания, а в челната тройка на най-спокойните влизат още Норвегия и Швеция. Франция и Съединени американски щати са двете развити стопански системи, за които анализаторите от Euler Hermes записват значително покачване на обществения риск по отношение на предходното проучване, оповестено през юни 2020 година. В настоящата ранглиста те заемат надлежно 17-о и 35-о място.

Отличниците в Централна и Източна Европа са Чехия и Словения с 19 и 20 позиция. С по-добро класиране от България са и страни в района, които към момента са отвън Европейски Съюз - Сърбияи Черна гора - на 46-о и 55-о място.

Назад остават Русия (75) и Украйна (81), а със мощно тревожна позиция е Турция (122), където напрежението пораства поради отслабването на турската лира и намаляването на покупателната дарба на популацията. " На дъното " пък са Конго (185), Судан (184) и Афганистан (183).
 Снимка 557659
" Индексът за обществен риск регистрира 12 параметъра и в дълготраен проект може да ни ориентира за уязвимостта и стабилността на бизнеса в съответните страни. Затова той е още един инструмент за фирмите да преценяват степента на заплаха при реализиране на търговски покупко-продажби ", разяснява Камелия Попова - шеф на Euler Hermes за България.

Тя добавя, че " Турция, Румъния и Русия са обичайно дестинации, където българският бизнес намира свои търговски сътрудници ".

С такова решение, с изключение на понижаване риска за бизнеса, фирмите получават експертна помощ за инспекция на сътрудниците си и по-добри позиции при кандидатстване за заеми от финансови институции.

Застраховката на комерсиалните заеми е извънредно подобаващ инструмент за ръководство на риска във времена на съществени турбуленции, като настоящата обстановка със усложнения на веригите за доставки и съществено нарастване на цените на електрическата енергия, горива и първични материали.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР