България и Румъния имат потенциала да изградят не само още

...
България и Румъния имат потенциала да изградят не само още
Коментари Харесай

Курумбашев: България и Румъния трябва да строят мост при Силистра - Кълъраш

България и Румъния имат капацитета да изградят освен още един мост над Дунав, а няколко моста. Това съобщи евродепутатът Петър Курумбашев, който инициира среща по отношение на построяването на мост над Дунав при Силистра - Кълъраш с специалисти, поданици на региона и представители на румънските общини Слобозия и Кълъраш.

" Обидно е, че в Германия има 34 моста на приблизително разстояние 5 км, а в България мостовете са два на разстояние 300 км един от различен. Дори и без европейско финансиране, построяването на моста Силистра - Кълъраш може и би трябвало да стартира като план на двете страни ", съобщи Курумбашев.

 Снимка 350723
Източник:

По думите му построяването на моста може да стане със основаването на взаимна планова компания, посредством която да се кандидатства за финансиране от Европейската капиталова банка. " Нейната функционалност е точно такава - да финансира държавни планове, представляващи огромен обществен интерес. "

" Хубаво е двете страни да заявят ясно и по какъв начин ще се развива тяхната пътна инфраструктура, с цел да не повторим случилото се при построяването на моста Видин - Калафат. От румънска страна инфраструктурата там е добра, само че България има да свърши още много работа по път Е79 ", добави евродепутатът.

 Решават за местоположението на Дунав мост 3 до два месеца
Решават за местоположението на Дунав мост 3 до два месеца

Според Курумбашев построяването на този план ще подтиква развиването освен на търговията и туризма, само че и ще се трансформира в най-хубавата сухопътна връзка сред Русия и Турция.

" От друга страна, мост Силистра - Кълъраш ще разтовари доста трафика Русе - Гюргево, където 10-километровите опашки от камиони основават съществени усложнения. Не виждам някой в България или Румъния да е възразил против нуждата от този мост и се надявам, че в най-скоро време този план най-сетне ще излезе от сферата на споразуменията и обещанията. "

 Фирми и НПО-та желаят трети мост над Дунав сред Силистра и Кълъраш
Фирми и НПО-та желаят трети мост над Дунав сред Силистра и Кълъраш

Съоръжението е причина за привличане на непознати вложения

Темата разяснява и кметът на община Слобозия Адриан Мочианиу . Според него е доста тъпо, че досега са провеждани толкоз доста диалози по тематиката, само че без резултат.
" Ползите от построяването на моста са за целия район ", добави Мочианиу.

 Снимка 350720
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР