България и още 11 европейски държави, които имат външни граници

...
България и още 11 европейски държави, които имат външни граници
Коментари Харесай

България и още 11 поискаха Европа да се огради от мигрантите

България и още 11 европейски страни, които имат външни граници в Европейски Съюз, желаеха Европа да се огради със стена от мигрантите в писмо до Европейската комисия, оповестено в петък от основаното в Брюксел осведомително издание " Политико ". " Физическата преграда, наподобява, е ефикасна мярка за отбрана на границите, която обслужва ползите на целия Европейски Съюз ", се споделя в писмото. " Тази законна мярка би трябвало да бъде в допълнение и съответно финансирана от бюджета на Европейски Съюз като приоритет. "
Досега Европейски Съюз отхвърля средства от европейския бюджет да се харчат за създаване на стени и отхвърли такива начинания от България и Унгария по време на миграционната рецесия от 2015 година В същото време комисията не възразява преградни уреди да се вършат със лични средства и неотдавна насърчи Литва, която поставя бодлива тел по границата си с Беларус, с цел да спре почналия от лятото напор на мигранти от Ирак и от Африка, проведени от Минск, откакто Европейски Съюз наложи нови наказания на режима на Александър Лукашенко.

Писмото приканва за " защитни ограничения в законодателството на Европейски Съюз, позволяващи на страните членки да работят бързо и съразмерно на опасността, в отбрана на националната си сигурност и сигурността на целия Европейски Съюз ", като се аргументира, че " на процедура наблюдението на границите не стопира хората да вършат опити за нелегално прекосяване на граничните пунктове и затова би било потребно да се добави с спомагателни превантивни ограничения ".

Европа " би трябвало да приспособява съществуващата правна рамка към новите действителности " като " инструментализирането на незаконната миграция с политически цели и други хибридни закани ", се споделя в писмо, подписано от Австрия, България, Кипър, Чехия, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Полша и Словакия. То не е подкрепено от страните, които са обект на максимален интерес от противозаконните мигранти и също имат външни граници на Съюза, в това число Италия, Испания, Франция, Дания и Швеция, както и Германия, към която се стремят множеството влизащи в Европейски Съюз мигранти.

От писмото излиза наяве, че 12-те страни чакат " сходни провокации в бъдеще " като проведените от режима на Александър Лукашенко проведени прехвърляния на мигранти до европейските граници и че считат плануваните в този момент благоприятни условия като усилване на наблюдението по външните граници и възобновяване на граничните инспекции по вътрешните за незадоволителни.

" За да се подсигурява целостта и естественото действие на Шенгенското пространство, всички наши външни граници би трябвало да бъдат предпазени с оптимално равнище на сигурност. В същото време нашата политика за миграция и леговище би трябвало да е устойчива на корист. Никоя трета страна не би трябвало да може да употребява нашата система за леговище за цели за практикуване на политически напън и изнудване на Европейски Съюз и неговите страни членки или употреба настоящето състояние в Афганистан ", се споделя в писмото, подписано от българска страна от вътрешния министър Бойко Рашков.

Министрите упорстват още европейската система за даване на леговище да не предизвиква мигрантите да си пробват шанса и да не позволява престъпните мрежи или враждебни страни да провеждат потоци мигранти към Европа.

В четвъртък комисарят за вътрешните работи Илва Йохансон съобщи, че към този момент не се следи засилен миграционен поток от Афганистан към Европа, само че сред 4 и 6 млн. души са напуснали страната след идването на талибаните и към този момент изчакват в прилежащите страни.

През ноември вицепрезидентът за европейския метод на живот Маргаритис Схинас и еврокомисарят Илва Йохасон се чака да внесат нови законодателни оферти, които да дават отговор на актуалната обстановка и на границите на Литва и Полша с Беларус, която еврокомисията дефинира като " експанзия от страна на Лукашенко ", против която Европейски Съюз би трябвало да работи.

Отблъскване на мигранти

В петък еврокомисията прикани Гърция да стартира следствие на отчети за случаи на отбиване на противозаконни мигранти от гранични чиновници, като в същото време похвали Хърватия за обещанието да стартира такова.

" Трябва да кажа, че хърватското държавно управление приема това доста съществено, те ще проверяват неотложно ", съобщи Йохансон в петък пред вътрешните министри от Европейски Съюз в Люксембург, където те разискват миграцията.

" Трябва да пазиме външните си граници, само че също по този начин би трябвало да пазиме нашите полезности, върховенството на закона и главните права. И това е безусловно допустимо да създадем дружно ", сподели Йохансон, добавяйки, че не приема отхвърли на Атина да проверява разкрития на немските медии " Шпигел " (Der Spiegel) и публичната телевизия ARD. Двете издания показаха видеоматериали, съгласно които гръцки и хърватски граничари изблъскват от европейска територия със мощ противозаконни мигранти, което е в несъгласие с интернационалното право.

Йохансон съобщи, че ще предложи всяка европейска страна да бъде задължена да сътвори самостоятелен механизъм за наблюдаване на метода, по който се охраняват европейските граници.

Двете медии оповестиха, че разполагат с видеозаписи на 11 отблъсквания от хърватска полиция в Босна, както и доказателства, в това число фрагменти, на гръцката брегова защита, принуждаваща мигранти да се върнат назад в Егейско море.

Министерството за миграцията в Атина отхвърли известията и съобщи, че работи в границите на интернационалното право за отбрана на гръцките и европейските граници.

Според интернационалното право хората имат право да изискат леговище и е неразрешено лица, търсещи леговище, да се изпращат назад там, където животът или благосъстоянието им могат да бъдат застрашени.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР