Европейската комисия предлага минималната скорост за движение на пътническите влакове

...
Европейската комисия предлага минималната скорост за движение на пътническите влакове
Коментари Харесай

ЕС предлага 160 км/ч минимална скорост за влаковете

Европейската комисия предлага минималната скорост за придвижване на пътническите влакове по главните направления да стане 160 км в час до 2040 година Инициативата е заложена в нов пакет за развиване на чистия превоз, с който Брюксел се надява да подкрепи достигането на задачата на Европейския зелен пакт за въглеродна индиферентност до 2050 година " Ползването на жп превоз и чист градски превоз би трябвало да стане вид по дифолт за европейците ", съобщи вицепрезидентът за климата Франс Тимерманс при представянето на предлагането във вторник вечер в Страсбург.

Комисията предлага още развиване на жп мрежата за високоскоростни влакове, които да станат опция на късите самолетни полети. Програмата за тях ще стартира още през 2022 година с развиването на 15 плана за високоскоростни връзки. Страните членки ще могат да аплайват с планове за европейско финансиране, се споделя в проекта за деяние, в който е разказано по какъв начин ще се подтиква жп превозът на дълги дистанции. Те могат да са свързани с възстановяване на съществуващи връзки или с построяването на нови.

Брюксел желае още да улесни пазаруването на жп билети за интернационалните влакове в Европейски Съюз и да усъвършенства връзките с летища и пристанища, в това число като улесни чекирането на багажа от трен на аероплан, без това да става от пасажера. За да стане пътуването с трен по-привлекателно, Еврокомисията предлага и да се вкара опция за понижен Данък добавена стойност за влаковите билети, като се опира на опита на Германия, където това е довело до растеж на пасажерите, предпочитащи влакове пред самолети.

Мащабното позеленяване на превоза съгласно тактиката на Брюксел зависи от завършването на работата по главната европейска транспортна мрежа TEN-T, която би трябвало да свърже 424 огромни града с железопътни, водни канали, къси морски направления и пътища. За да подтиква страните да си свършат работата, Еврокомисията предлага да се вкара нов промеждутъчен период от 2040 година, преди мреждата да е подготвена десетилетие по-късно. Според сегашните проекти главните транспортни коридори би трябвало да бъдат подготвени до 2030 година, а разширенията им до 2040 година, като последните връзки бъдат построени доникъде на века.

 Три от деветте маршрута от Трансевропейската транспортна мрежа минават през България: коридорът Рейн-Дунав, Балтийско-Черно-Егейско море и западнобалканският кулоар.
© European commission (audiovisual service)

Три от деветте маршрута от Трансевропейската транспортна мрежа минават през България: коридорът Рейн-Дунав, Балтийско-Черно-Егейско море и западнобалканският кулоар.

Освен минимална скорост от 160 км по жп коридорите, е заложено товарните влакове да се движат с най-малко 100 км в час, както и изчакването на композициите по границите да не е повече от 15 мин. По автомобилните пътища от TEN-Tсе планува обвързване за слагане на зарядни станции за електрически автомобили на всеки 60 км и за въглеродни горива - на 150 км до 2025 година На всеки 100 км ще би трябвало да се направи безвреден паркинг.

424-те европейски градове, включени в TEN-T ще би трябвало да приготвят и проекти за устойчива градска подвижност, в които да улеснят пътуването в градските зони и покрайнините им. Макар наличието на проектите да не се спуска от Брюксел, самото им битие ще бъде наложително за обитаеми места с над 100 хиляди поданици, сподели еврокомисарят за превоз Адина Валеан. В тях ще би трябвало да бъдат включени планове за стимулиране на чистия превоз, въвеждане на мултимодални билети, които важат за разнообразни типове превоз, връзки на жп гарите с летищата и опция камиони да се транспортират с влакове в цялата мрежа.

За да се осъществят амбициозните проекти за позеленяване на превоза ще са необподими допълнитлено 240 милиарда евро до 2050 година, сподели Валеан.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР