България и Малта са страните с най-ниски лихви по жилищни

...
България и Малта са страните с най-ниски лихви по жилищни
Коментари Харесай

Две държави впечатлиха. Най-изгодни за жилищни кредити


България и Малта са страните с най-ниски лихви по жилищни заеми в целия Европейски съюз. Това демонстрират данните на Европейската централна банка, Българската национална банка и други централни банки в района, които заключи водещият на предаването „ ИмоТиТе “ на Bloomberg TV Bulgaria Христо Николов.

Статистиката на Българска народна банка демонстрира, че през април новите ипотечни заеми в левове са отпускани при 2,54% междинна рента. Ако вземем единствено ипотеките за период над 10 години, тогава междинната рента е 2,53%. През това време купувачите на жилищни парцели в Малта са теглили целеви заеми в евро при междинна рента от 2,25%.
-->
Николов уточни, че лихвите в България са по-ниски от страни с надалеч по-развити стопански системи като Германия, Франция, Белгия, Нидерландия. В Германия, която е най-голямата европейска стопанска система, през април купувачите на нов дом в Мюнхен, Франкфурт, Хамбург и други елементи на страната са вземали ипотечни заеми при междинна рента от 3,93% - с съвсем процентен пункт и половина повече от равнищата в България.

„ Ако вземем данните единствено за ипотеките със период над 10 години, тогава лихвите в Германия са 3,77%. Във Франция обстановката е следната: лихвите по жилищни заеми към този момент са на приблизително равнище от 2,62%, откакто година по-рано бяха 1,19% “, даде образец Христо Николов.

Той изясни, че ипотечните заеми в еврозоната нарастват за 16-и следващ месец, като даже изпреварват решенията на Европейската централна банка за покачване на главните лихви, почнали от средата на предходната година. От декември 2021 година до април тази година лихвите по ипотеките в еврозоната са се вдигнали с над 2 процентни пункта (от приблизително 1,32% до приблизително 3,48%), което е най-рязкото покачване от началото на века.

В еврозоната най-високи са лихвите по ипотечни заеми в Прибалтийските републики – в Латвия те са 5,46%, в Литва – 5,28%, а в Естония – 4,99%.

 

Извън еврозоната има още по-скъпи ипотеки. Централните банки в източноевропейските страни отвън валутния съюз започнаха да подвигат още по-рано главните лихви в опит да овладеят високата инфлация. Така сега в страни като Румъния, Полша и Унгария лихвите по ипотеките са сред 7,5 и 10 %.

 

Офис постройките - най-трудната част от актуалната история на бизнес парцелите

 

Роберт Сулентик, президент и основен изпълнителен шеф на CBRE Group, разяснява за какво офис постройките се трансфораха в най-трудната част от актуалната история на бизнес парцелите. „ Ако разгледаме другите класове активи – да вземем за пример индустриалните площи, които са огромен клас активи, профилираните офиси за здравно обслужване, хотелите, постройките за научни проучвания, високия клас многофамилни апартаментни здания – там фундаментите са доста мощни – сполучливо отдадени чартърен парцели за дълъг интервал от време, мощни наемни равнища с наклонност за повишаване в доста случаи и незадоволително предложение “, направи съпоставяне той.

По думите му отвън офис сегмента бизнес парцелите като цялост от активи са доста много мощни като цяло. „ Дори в сегмента на офис постройките има един сегмент като дял сред 30 и 40%, които са нови, по-добре планувани, с по-добра инфраструктура, в които фирмите се пробват да основат по-добра среда за чиновниците си, с цел да ги накарат да се върнат в офисите ", означи той и удостовери, че тези активи се показват сносно. 

 

Според него постройките от „ клас А “ заемат една четвърт от общите офис площи, само че по-ниските класове здания, които в случай че бъдат реновирани уместно, могат да станат „ клас А “. „ Една четвърт са и проблематичните парцели, които би трябвало да претърпят цялостна смяна или да бъдат съборени. На някои може да им се промени предназначението и да се трансфорат в многофамилни жилищни здания “, счита Роберт Сулентик.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР