България и Грузия подписаха Процедурите за прилагане на Спогодбата за

...
България и Грузия подписаха Процедурите за прилагане на Спогодбата за
Коментари Харесай

България и Грузия регламентираха прилагането на Спогодбата за регулиране на трудовата миграция

България и Грузия подписаха Процедурите за използване на Спогодбата за контролиране на трудовата миграция сред двете страни, която регламентира реда и изискванията за нейното осъществяване. Документът беше парафиран от заместник-министъра на труда и обществената политика Лазар Лазаров и заместник-министъра на вътрешно разселените лица от окупираните територии, труда, здравето и обществените въпроси Тамила Баркалая.

Двамата изрекоха задоволство от динамично разрастващото се съдействие сред България и Грузия в региона на трудовата миграция и показаха вяра, че двустранното партньорство в региона на труда, заетостта и обществената политика ще продължи в бъдеще.

Прилагането на Спогодбата за контролиране на трудовата миграция ще е от изгода за икономическите връзки сред двете страни и ще подсигурява трудовите права и трудова подвижност на техните жители, сподели заместник-министър Лазар Лазаров.

Целта на спогодбата е да даде спомагателна опция за обезпечаване на служащи за браншове от стопанската система, в които има дефицит на работна мощ. Тя ще се ползва за служащи от България и Грузия, които имат подписан трудов контракт по този документ и имат нужното позволение за престояване на територията на другата страна. Със спогодбата се регламентира наемането на грузински служащи у нас и на българи в Грузия за интервал до една година с опция за следващо разрешаване на престояване за общ период до три години. Урежда се и обменът на сезонни фрагменти за интервал до девет месеца годишно.

Двамата заместник-министри показаха подготвеност за пускане на договаряния сред България и Грузия за подготовка на Спогодба за обществено обезпечаване и показаха вяра, че това ще даде спомагателен подтик на икономическите връзки и трудовата подвижност сред двете страни и ще подсигурява обществените права на техните жители.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР