България и Черна гора създадоха съвместна работна група за сътрудничество

...
България и Черна гора създадоха съвместна работна група за сътрудничество
Коментари Харесай

Черна гора ще ползва българския опит в проектирането и оборудването на малки ВЕЦ

България и Черна гора сътвориха взаимна работна група за съдействие в региона на енергетиката по време на извършеното в София четвърто съвещание на Българо-черногорската междуправителствена комисия за икономическо съдействие, оповестиха от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Един от главните цели в активността й е обвързван с изследване на опциите за потребление на потенциала на електропреносната мрежа в Черна гора. Групата ще спомага на двете страни за съдействие в подтекста на вероятността за създаване на нови мощности за произвеждане на електрическа енергия в България и в Черна гора.

Още повече, че Черна гора има богат хидро капацитет (три бързи реки - Морача, Тара, Лим) и две езера, които са комфортни за построяването на междинни по мощ Водноелектрическа централа.

Свързването на пазарите на електрическа енергия в района е една добра вероятност, като двете страни ще работят и за основаването на районна борса за електрическа енергия. Договорено е България да спомага за създаване на съвременна енергийна инфраструктура в Черна гора.

София и Подгорица ще вземат участие в взаимни начинания в региона на стопанската система и ще ползват общ метод към пазарите в трети страни.

В региона на земеделието, храните и горите е контрактувана обмяна на опит във връзка с устойчивото ръководство на горите, битката с климатичните промени и ръководството на естествените паркове. България и Черна гора ще си сътрудничат в работата за недопускане разпространяването на заболявания по животните, а нашата страна ще показа опита си в региона на предприсъединителните стратегии.

Черна гора ще бъде партнираща страна на България и Румъния в дейностите в региона на туризма по Дунавската тактика. Предстои през идната година да бъде основана взаимна работна група в региона на туризма сред двете страни.

Черна гора има стабилно разрастващ се морски и планински туризъм. България пък е заинтригувана от разширението на деловите контакти сред туроператорите от България и Черна гора, за увеличението на туристопотока. Още повече, че прилежащата страна се обрисува като едно от новите атрактивни места за посещаване и отмора. И двете страни са заинтригувани от откриването на самолетна линия от София до Подгорица, което в допълнение ще ускори опциите за продан на туристи.

В региона на науката България и Черна гора се договориха да работят взаимно по почналия през 2017 година план за основаване на инструмент за адронна терапия в Югоизточна Европа.

Черна гора е самостоятелна страна от юни 2006 година, като преди този момент беше в Държавния съюз на Сърбия и Черна гора. Към момента обаче Черна гора е търговски сътрудник, с който България има нищожен стокообмен и относително едва развити връзки в търговско-икономическата област. През предходната година е реализиран стокообмен от едвам 25 млн. евро, който е най-високият сред двете страни.

Според специалистите съществуват към момента недобре употребявани благоприятни условия за разширение на бизнес контактите в хранително-вкусовата, металургичната, текстилната и мебелната индустрия.

Малки и междинни компании, които работят в Черна гора демонстрират стеснен интерес към вложение в добивния и преработвателния бранш. По данни на СТИВ - Черна гора българските вложения там са в размер на към 238 020 евро. В Черна гора са показани забележителен брой български компании. На този пазар по-активни са: "Рубела ", "Фикосота ", "Рефан ", "Арома ", "Ролпласт ", "Си комерсиал 7 ", "Захарни произведения - Варна ", "Макском ", "Теси ", "Солид ", "Дъга принт ", "Чипита-България ", "Евро 07 " и други. Черна гора дефинира като предпочитани за привличане на вложения следните браншове: инфраструктура, енергетика, произвеждане на храни, туризъм.

Черна гора не е включена към целевите страни на капиталов маркетинг на Българската организация за вложения поради слабия двустранен интерес и ниските равнища на двустранните вложения.

В бъдеще може да се работи за повишение на износа на български услуги, изключително на такива в региона на консултациите, банковото дело, енергетиката, ИТ и туризма. Това може да става независимо или посредством включването в интернационалните консорциуми. Реално е и присъединяване на обособени български специалисти като хонорувани консултанти по разнообразни стратегии на Европейски Съюз, Организация на обединените нации, ОССЕ и други. Утвърдена област за съдействие са ВЕИ и изключително българския опит в проектирането и оборудването на дребни Водноелектрическа централа. Водят се диалози за осъществяване на първични замервания на стойности за вятърни и слънчеви паркове, осъществявани от български компании за български или интернационалните компании.

Главен проблем за развиването на двустранните стопански връзки съставляват слабите транспортни връзки сред двете страни. За задачата, заради огромната ставка на автомобилния превоз, би трябвало да се търсят разновидности за намиране на по-добри предложения от ж.п. превозвачи (БДЖ, Железниците на Сърбия и на Черна гора), както и търсене на подобаващи спедиторски компании, освен от България, само че също и от Сърбия и Черна гора.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР