България харчи милиони за некачествено наблюдение на дивата природа, което

...
България харчи милиони за некачествено наблюдение на дивата природа, което
Коментари Харесай

България харчи милиони за ненаучни наблюдения, предупредиха природозащитници

България харчи милиони за некачествено наблюдаване на дивата природа, което след това се показва под формата на разнообразни отчети пред Европейската комисия, предизвестиха природозащитници от самодейността " Зелени закони " и обединението " За да остане природа в България ". Те изпратиха сигнал до премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда Нено Димов за наблюдението на положенията на типовете и местообитанията.

България е задължена да следи положението на типовете и местообитанията, предпазени от две природозащитни наставления на Европейския съюз, и да го рапортува на всеки шест години към Европейската организация по околна среда. Резултатите служат за установяване на ограниченията, нужни за реализиране на удобно положение за проблематичните типове и местообитания. На тяхна база се разпределя и съответното финансиране, тъй че да бъдат предпазени съответните типове и местата, които населяват. Вече са осъществени две докладвания – през 2013 година и през 2019 година

Още преди година " Дневник " писа за метода, по който се прави изследвания на терен на обща стойност 18 млн. лв., които са залегнали в отчета от 2019 година, осъществявани от консорциума ДЗЗД " ЕНВИМОН " и " Дикон груп ". Тогава екоминистерството по този начин и не отговори на писмени въпроси от редакцията по тематиката. Преди дни стана известно, че Европейска комисия ревизира информация от журналистическо следствие на Валя Ахчиева за отчета, съгласно който вълците в България са толкоз, колкото и през 2013 година, само че се чака да изчезнат, без аргументация на това изказване. Малко по-рано и Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОРБ) алармираха премиера и други институциите, че в този отчет са нужни корекции.

Сега природозащитниците напомнят, че от години предизвестяват за казуса, само че досега страната не се вслушва. " Проблемите се дължат на неверния метод Министерството на околната среда да подписва контракти с едни и същи компании, вместо да употребява потенциала на българската академична общественост и специалистите в региона ", споделят те. Организациите упорстват двата контракта да бъдат прекъснати заради неспазване на заданието и страната да разпореди наново изследване на Българска академия на науките с следващ нов отчет в границите на година-година и половина. Според тях резултатите от докладванията следва да бъдат подложени на публични разисквания на национално равнище.

" Най-логично би било тези наблюдения да се възложат на съответните научни институти към Българска академия на науките, както и на екипи от учени и специалисти от висшите образователни заведения ", показват природозащитниците. Те споделят, че Европейски Съюз отпуска средства за опазването на българската природа, само че вместо да се възползва от опцията екоминистерството подписва контракти с едни и същи компании и подценява научния капацитет, а заради неналичието на теренни изследвания няма гаранции за обективността на оценките.

Оттам прибавят, че при първото докладване на България, от 2013 година, са извършени огромни изследвания на терен, само че след това самите оценки не са стъпвали на резултатите от тях, направени са на мрачно и не са били справедливи, а " бяха повишени под политическо влияние ". В резултат информацията в тях съществено се разминава с научните данни. Например типове като мечка и дива коза, които са статут на застрашени типове съгласно Червената книга на България, са оценени в " удобно " природозащитно положение. При второто докладване през 2019 година пък полеви проучвания липсваха въобще, споделят природозащитниците.

Освен до екоминистерството сигналът на обединението " За да остане природа в България " е изпратен и до еврокомисаря по околната среда, до Европейския парламент и до българската прокуратура.

Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (175)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР