България губи апетит за европейски фондове, показва справка в дипломатическия

...
България губи апетит за европейски фондове, показва справка в дипломатическия
Коментари Харесай

Приятелите на десерта се притесниха за европейското меню

България губи вкус за европейски фондове, демонстрира информация в дипломатическия протокол. На последната среща на високо ниво на групата " Приятели на кохезията " страната бе показана на допустимо най-ниско ниво. В португалския град Бежа се събраха на 1 февруари министър-председатели и министри в 17-членната група, само че за разлика от други случаи, когато на първа линия в " фамилната " фотография се открояваше министър председателят Бойко Борисов, този път не се забелязваше лице най-малко на български вицепремиер или министър. В крайчеца на втория ред личеше заради едрия си растеж посланикът на България в Лисабон Василий Такев.

Липсата на висока представителност в такива случаи е белег за понижен интерес. Нещо е станало, откакто основният източник на външни вложения в България към този момент не наподобява толкоз значим или най-малко толкоз прелъстителен като до момента. В края на тази седмица пролича какво става: Борисов се държи като солов състезател и не желае да се впише в тим от съидейници. Той посети Брюксел, където беседва с председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел по същите въпроси, само че единствено от името на България.

 

Групата " Приятели на кохезията "

сплотява страни, които са чисти получатели на европейски фондове. Нетните донори се събират в друга група, където беседват не толкоз за харчене, що се касае за икономисване. " Приятелите " се засилват нормално преди приемането на Многогодишната финансова рамка (МФР) на Европейски Съюз, с цел да си подсигуряват посредством групов напън, че донорите няма да свидлив кесиите си. Така беше преди началото на настоящия програмен интервал 2014-2020 година На две срещи през 2012 година - през юни в Букурещ и през октомври в Братислава - те одобриха заявления за опазване на нивото на Кохезионния фонд, който служи за доближаване на най-бедните региони в Европейски Съюз със междинния стандарт на живот в съюза. За задачата се отпускат пари на по-изостаналите, с цел да догонят с ускорено развиване по-напредналите. При влизането си в Европейски Съюз България се класираше с всичките си шест района (според европейското деление) в групата на изостаналите от междинното европейско ниво. Това я правеше годна за европейско подкрепяне.

Новата МФР за 2021-2027 година стартира да се разисква със забавяне поради неяснотата към Брекзит и опасението, че излизането на Англия ще понижи доста приходите в общия бюджет. Британската стопанска система се равнява на 15% от съвкупната индустриална мощност на Европейски Съюз. След като картината се проясни, зачестиха срещите на " Приятелите ", разтревожени, че Европейски Съюз се ориентира към нови политики (зелената сделка) за сметка на старите - кохезионната и общата селскостопанска политика. През ноември 2019 година имаше две срещи - на 5 ноември в Прага и на 29 ноември в Братислава. Те одобриха заявления, писани като че ли под индиго и доразвити в обща декларация в Бежа. В тях изрично се декларира, че " всевъзможни съкращения в капиталовия потенциал на кохезионните (изостаналите) райони ще бъдат неприемливи ". Призовава се за опазване на нивото на дотациите от МФР за 2014-2020 година, както и да се задържи нивото на съфинансиране от получателите, което е 15%-20% (а не да се увеличава). България обаче се самоуспокоява, както удостовери и Борисов в четвъртък в Брюксел, че нейните пари са обезпечени на досегашното ниво и даже ще бъдат увеличени.

Сред най-гласовитите " другари " са Унгария и Полша, на които от време на време се подмята, че отклоняването им от принципите на правовата страна и свободата на словото може да предизвика основаването на нов изправителен механизъм, който да им ореже европейските фондове. Двете страни са доста по-добре стопански от България и за тях еврофондовете нямат такава основна роля. Полша даже бе единствената страна в Европейски Съюз, която по време на последната икономическа рецесия продължи да реализира напредък, до момента в който при другите имаше спад. В този смисъл Кохезионният фонд е по-скоро десерт, а не главно ядене.

 

Борисов гледа с други очи на европейското меню

Той се интересува не толкоз от десерта, колкото от второто. Даже се е хвалил в дословен смисъл, че на един интернационален обяд са му предложили по едно и също време две втори. На него повече би му отивала групата " Приятелите на гювеча ", и даже би могъл да стане неин създател. Ако се наблюдава какъв брой е получила България от Европейски Съюз и по какъв начин е употребила подарените й фондове, ще се види, че ръководещите са разхищавали храната - колкото са изяли, толкоз са изринали от коритото. Тук става дума освен за срамните игрища по селата, където пасат говеда, вместо да се развива всеобщ спорт или най-малко да се направи нещо по-смислено за възстановяване живота на хората, нито единствено за скандалните къщи за посетители, прочули се като " къщи за тъщи ". България искрено се разминава с задачите на кохезионната политика и даже работи срещу тях.

Ако се съберат европейските пари за 14 години участие в Европейски Съюз и се прибавят към тях предприсъединителните фондове, ще се получат над 30 милиарда евро. Вместо да сближат българските райони с европейските, те способстваха за вътрешно раздалечаване в самата България. Някои райони като Северозападния станаха още по-бедни спрямо другите. Така да вземем за пример се смяташе, че вторият мост над Дунав ще даде стопански подтик на Северозапада. Вместо това следим мост в пустеещо икономическо поле. В края на 2017 години из обществените мрежи даже се появи самодейност за автономност на областите Видин, Враца, Монтана, Козлодуй и Лом, които един ден да се причислят към Румъния. „ Тук за нас в България никой не мисли и към този момент е време да се отделим към Румъния, там минималната заплата става 400 евро, а естествената заплата ще е най-малко 800 евро, защо плащаме налози на България, когато тук с нас се подиграват с по 200 евро заплати и 100 евро пенсии, избираме да сме жители на Румъния ", се обяснявало на секрети събрания в Северозапада съгласно изявления в онлайн издания.

Факт е, че Строителят на автомагистрали изпомпа европейските фондове основно за развиване на Южна България. Пресищането и даже разхищението им стигна до такава степен, че тази година се отхвърли от 270 млн. евро за правата през Кресненското дефиле на автомагистрала " Струма ". Очевидно европейският десерт не го изкушава, тъй като

 

бюджетният остатък, прочут като " Българския гювеч " ,

 

е доста по-хранителен. Магистралата ще бъде достроена, само че с парите на българските данъкоплатци, които в качеството си на електорат не му основават терзания и не му сочат неточности във формулярите (апликационните форми), както вършат еврократите.

Европейската комисия предлага за кохезионни политики да се провиснал 41.3 милиарда евро за бюджетния интервал 2021-2027 година За съпоставяне, в бюджет 2014-2020 година това перо бе 63.4 милиарда евро. Предстои огромно орязване, поради което се чака конфликт на Европейския съвет на 20 февруари. Цялостното държание на Борисов единствено демонстрира какъв брой го е грижа за българската бедност.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР