България, Гърция, Сърбия и Румъния се разбраха за общ транспортен

...
България, Гърция, Сърбия и Румъния се разбраха за общ транспортен
Коментари Харесай

Създаваме общ транспорен пръстен с Гърция, Сърбия и Румъния

България, Гърция, Сърбия и Румъния се схванаха за общ транспортен пръстен, включващ жп линии, пристанища и автомагистрали. Предстои основаване на обща компания, която да движи плановете. Това стана ясно след четиристранната среща в Солун.
 img_7117-01-960x641  img_6995-01-960x640  img_6946-01-960x640  img_7004-01-960x640
Премиерът Бойко Борисов разгласи: Ще има едно гише, една такса, която ще заплащат преминаващите през общия транспортен пръстен. Сръбският президент Александър Вучич разясни, че събираните такси ще се разпределят сред четирите страни.

„ Ще създадем по този начин, че да докараме не мигрантите, а товарите от Африка ”, увери Борисов и добави, че за пръв път в Солун четиримата водачи са провели и диалог за газопреносните системи.

Той акцентира, че по време на българското председателство на Съвета на Европа, приоритет бе тематиката за Западните Балкани. Подчерта, че на всички страни е даден късмет за европейска вероятност. „ Ние с Румъния и Гърция можем доста да настояваме Сърбия да стане член на Европейски Съюз само че има критерии, които би трябвало да се изпълнят ”, уточни Борисов. „ Трябва да подвигаме Брутният вътрешен продукт приходите и да станем по-богати като народи ”, сподели още той.

Алексис Ципрас дефинира българското председателство на Съвета на Европейски Съюз като извънредно сполучливо. Той съобщи, че по своята същина то е било балканско. Ципрас описа, че по време срещата в Солун са говорили и за идния формат 16+1 в София, в който и Гърция ще да вземе присъединяване.

„ Не забравяйте, че Балканите са на кръстопътя на три континента и в бъдеще ще играят основна роля в геополитически и стопански проект ”, съобщи Ципрас. Той бе безапелационен, че с направените стъпки по време на българското европредседателство пред Балканите има нова вероятност.

„ За Сърбия срещата в Солун е доста значима. За нас е доста значима поддръжката на България, Гърция и Румъния ”, разгласи президентът на Сърбия Александър Вучич. Той изясни, че за първи път са говорили за обща компания, която да ръководи транспортните инфраструктурни планове и за облагите, които ще имат четирите страни.

Вучич още веднъж акцентира, че Сърбия не е решила своя проблем с Прищина. „ Аз в никакъв случай не съм се намесвал в проблемите на други страни и няма да взема отношение за името на Македония ”, сподели сръбския президент. Той разгласи, че сънародниците му се радват от близкото решение на казуса с името.

Пожелавам на Борисов да провежда сесия на Организация на обединените нации в България, тъй като всички проблеми се вземат решение в София, сподели Вучич.

Румънският министър председател Виорика Дънчила приветства Борисов за сполучливото председателство, напомни, че следващата година Румъния ще поеме ротационното председателство и увери, че тематиката Западни Балкани още веднъж ще е във фокуса на вниманието.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР