България формира енергийната стратегия на региона, посочи пред журналисти президентът

...
България формира енергийната стратегия на региона, посочи пред журналисти президентът
Коментари Харесай

Румен Радев: България формира енергийната стратегия на региона

България образува енергийната тактика на района , уточни пред публицисти президентът Румен Радев, който взе участие в икономическия конгрес в гръцкия град Делфи. Държавният глава сподели, че от територия, през която минава съветски газ, България се е трансформирала в център на енергийната политика на Балканите и в Източна Европа . Той уточни:

„ България се трансформира в скъп, почитан и издирван сътрудник в областта на енергетиката, сътрудник, който инициира значими планове, взаимноизгодни за всички нас с голямо значение за сигурността на доставките и диверсификацията на енергийни първични материали в Европа. В момента България оползотворява по най-хубавия метод своето географско състояние и участието си в Европейския съюз, като се грижи за своите ползи, само че и способства за постигането на ползите на нашите сътрудници и съдружници. “

По думите на Радев служебният кабинет е решил за къс интервал стратегическите провокации за страната в региона на енергетиката. България получава газ от Азербайджан през газовата връзка с Гърция , има свободен достъп до шест терминала за полутечен газ в Средиземно море и до газопреносните системи на Гърция и Турция.

По тематиката за връзките с Република Северна Македония президентът за следващ път напомни, че има доста ясно решение на Европейския съюз, отразено в преговорната рамка на Скопие, което югозападната ни съседка е приела:

„ Ако Република Северна Македония желае да стартира най-накрая договаряния за участие, тя би трябвало да впише българите в своята Конституция, по този начин както е условието на преговорната рамка, призната от Европейския съюз. Ако Република Северна Македония желае да приключи сполучливо тези договаряния, тя би трябвало да извърши всички условия от взаимния протокол, който е част от преговорната рамка и договорът за добросъседство, който също е част от тази преговорна рамка. Всичко е доста просто. “

Радев отбрани бюджета , признат от служебното държавно управление и разяснява:

„ Този бюджет отразява в цялостна степен всичко това, което народните представители одобриха с решенията си в няколко поредни Народното събрание. Всичко това е отражение на тяхната политика досега. “

В рамките на форума президентът Радев организира срещи с кипърския си сътрудник Никос Христодулидис, на която бяха разисквани подходи за икономическото възобновяване и противопоставяне на инфлацията . Откроено беше смисъла на съдействието в енергетиката, както и изследванията за природен газ в Средиземно море. Двамата президенти подчертаха значимостта на ефикасното противопоставяне на незаконната миграция, като фактор за гарантиране на сигурността на европейските жители . Обсъдена беше и позитивната роля на българската общественост в Кипър, която е чудесно интегрирана н страната и способства за развиването на двустранните връзки.

По-рано  Румен Радев беседва и с представители на разнообразни компании, измежду които „ Филип Морис “ и „ Газтрейд “, които показаха високата си оценка за партньорството с българските институции и показаха планове за следващи вложения и разширение на съдействието си с България .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР