България, Европейската комисия и Европейската централна банка водят активни преговори

...
България, Европейската комисия и Европейската централна банка водят активни преговори
Коментари Харесай

Василев: България преговаря за въвеждане на еврото като паралелна валута от 2024 година

България, Европейската комисия и Европейската централна банка водят дейни договаряния за въвеждането на еврото като паралелна валута в страната. Това стана ясно от думите на финансовия министър Асен Василев при представянето на бюджетната рамка за тази година в сряда. Според обяснението на Василев, в случай че договарянията дадат резултат, то въвеждането на " втората " валута ще бъде от началото на следвата година. 

На процедура това не значи приемане на България в еврозоната като пълновръстен член, тази цел остава за началото на 2025 година. Паралелната валута значи, че в страната ще могат да се употребяват и евро и левове по едно и също време. В момента такава процедура на процедура е въведена единствено в една страна - Черна Гора. 

" Знаете, че в България сега компаниите могат да правят покупко-продажби в евро. Но физическите лица нямат право да правят покупко-продажби в евро, както и да си получаваме заплатите в евро. Знаем, че има страни както е Черна гора, която в действителност разрешава на непринуден принцип тези покупко-продажби да се правят. Т.е. в случай че две лица желаят и могат да правят покупко-продажби в евро, това да могат да го създадат, без страната да ги лимитира. В момента покупко-продажбите, които са на физически лица като крайни продажби, заплати по закон се правят единствено в левове ", изясни през днешния ден Василев. 

Повече детайлности за договарянията и възможните резултати от тях обаче - не бяха оповестени. Все отново Василев разяснява възможното пълноправно участие на страната в еврозоната от 2025 година. По думите му все още България дава отговор на две от трите съществени условия - това за дълга и това за недостига. Все още обаче - инфлацията остава по-висока от среднопретеглената инфлация +1,5% от горната страна на трите страни с най-нисък растеж на цените. Финансовият министър обаче счита, че при нас може да се направи изключение, както бе и при Хърватия. 

Асен Василев показа и новият налог за мултинационалните компании, които страната би трябвало да одобри от началото на идната година, съгласно сделките на европейско и международно равнище. Новият налог е световен и визира компании с над 1 милиарда лева оборот, които ще заплащат спомагателни 5% налог над 10-процентната корпоративна ставка. 

" Допълнителните планове към този миг, от спомагателните 5% корпоративен налог, които ще бъдат събрани, са мисля, че от порядъка на 250 млн. лева ", сподели Асен Василев.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР