България емитира еврооблигации на стойност 2.3 милиарда евро. Това е

...
България емитира еврооблигации на стойност 2.3 милиарда евро. Това е
Коментари Харесай

България емитира еврооблигации на стойност 2.3 милиарда евро

България емитира еврооблигации на стойност 2.3 милиарда евро . Това е станало през вчерашния ден, оповестиха от Министерството на финансиране. Емитирането е станало посредством разпространение на интернационалните финансови пазари на двоен транш облигации със съвкупен размер от 2.3 милиарда евро, включващи 7,5-годишен транш от 1.3 милиарда евро и 12,5-годишен транш от 1 милиарда евро.

След настъпилото усмиряване на финансовите пазари, предхождано от няколкоседмична неустойчивост, Министерството на финансите се възползва от създалата се позитивна среда , в резултат на оповестените данни за заетостта в Съединени американски щати (non-farm payrolls) и пласира дълга в границите на един работен ден.

Транзакцията притегли сериозен инвеститорски интерес през цялото време , като за два часа и половина поръчките за двата транша надвишиха 3 милиарда евро , а към края на приемане на инвеститорските поръчки съвкупното търсене беше в размер на 6.5 милиарда евро – презаписване съвсем 3 пъти по-голямо от търсения от България размер.

Нивата на презаписване на излъчванията и относително по-силният интерес към по-краткосрочните бумаги разрешиха доста понижаване на цената на финансиране при 7,5-годишните облигации до рекордно ниското равнище от 150 базисни точки по отношение на усреднения суап , а при 12,5-годишните – 185 базисни точки . За съпоставяне спредовете за 7- и 12-годишните бумаги през 2022 година бяха надлежно 185 б.т. и 215 б.т., през 2016 година – 185 б.т. и 235 б.т., а през 2015 година – 180 б.т. и 210 б.т.

През януари Министерството на финансите емитира 10-годишни облигации със спред от 215 базисни точки по отношение на усреднения суап и 272,6 б.т. спред по отношение на немските федерални облигации. Спредовете по отношение на аналогичните немски бумаги на новоемитираните излъчвания са доста по-ниски, надлежно 206,2 б.т. за 7,5-годишния транш и 222,1 б.т. за 12,5-годишния транш.

В българската емисия през вчерашния ден траншът със срочност от 7,5 години, с лихвен ваучър от 4,375%, реализира рентабилност от 4,673% (цена при издаване от 98,175 за 100 евро номинал), а траншът със срочност от 12,5 години, с лихвен ваучър от 4,875%, реализира рентабилност от 5,130% (цена при издаване от 97,719 за 100 евро номинал).

Засиленото търсене и последващата опция за понижаване на равнищата на рентабилност по издадените бумаги демонстрират за следващ път фундаменталната непоклатимост на българския върховен дълг и продължаващото инвеститорско доверие към Република България като емитент. Издадените два нови транша от една страна осигуриха нужното дългово финансиране на страната за 2023 година, а от друга допълниха суверенната дългова крива и усилиха ликвидността на българския държавен дълг.

Ролята на водещи мениджъри беше поверена на капиталовите банки BNP Paribas, Crédit Agricole Corporate and Investment Bank, Deutsche Bank и J.P. Morgan след извършена транспарантна и конкурентна конкурсна процедура в границите на средносрочната стратегия на Република България за издаване на облигации на интернационалните финансови пазари.

След привършване на интервенцията министърът на финансите Асен Василев разяснява:

„ Емисията беше доста сполучлива. Имаше съвсем 3 пъти повече предложение, в сравнение с ние искахме да наберем на пазара. Това демонстрира нарасналото доверие в стопанската система на България и провежданата от държавното управление финансова политика Успяхме да наберем 7-годишния дълг на премиум от към 150 базисни точки, което е много по-евтино от последната ни емисия и от тези на Унгария и Румъния, които са ни директни съперници на пазара. Дългът е в границите на плануваното в бюджета за 2023 година и в огромната си част ще бъде употребен за рефинансиране на остарял дълг от 1,5 милиарда евро, чийто падеж е при започване на идната година “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР