България Експерти: Трагедията в Чернобил не може да се повтори

...
България Експерти: Трагедията в Чернобил не може да се повтори
Коментари Харесай

Експерти: Трагедията в Чернобил не може да се повтори

България Експерти: Трагедията в Чернобил не може да се повтори Български експерти акцентират, че корпусите на реакторите у нас са от напълно друг вид  Надежда Неменски 2 юли 2019, 15:27 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Експерти: Трагедията в Чернобил не може да се повтори
Експерти: Трагедията в Чернобил не може да се повтори
 Най-красивото момиче в света - 9-годишната Бриана
Най-красивото момиче в света - 9-годишната Бриана
 Борисов: Георгиева е извънредно добре готова, трябват й гласове
Борисов: Георгиева е извънредно добре готова, трябват й гласове
 След конфликта сред две семейства - в Розино желаят ред и сигурност
След конфликта сред две семейства - в Розино желаят ред и сигурност
 Основният очевидец по делото КТБ е в болница
Основният очевидец по делото КТБ е в болница
 Кръстев: Израел направи показно с българския аероплан
Кръстев: Израел направи показно с българския аероплан
 Димов: Забрана за импорт на остарели дизелови коли опонира на правото на Европейски Съюз
Димов: Забрана за импорт на остарели дизелови коли опонира на правото на Европейски Съюз
 40 лева за шезлонг в Черноморец - скъпо ли е на морето
40 лева за шезлонг в Черноморец - скъпо ли е на морето

мозъкът на хитовия сериал на HBO отвори още веднъж остарялата рана на света дали е допустимо да се повтори атомната повреда в АЕЦ „ Чернобил”. Според българските експерти и инженери в региона на нуклеарната енергетика това изрично е невероятно. Становището им стана ясно по време на полемика, съобщи организация БГНЕС.

„ Филмът значително дава информация за това какво стана в Чернобил. Лентата обаче е предопределена за рецензия към руската система за ръководство, която съществуваше тогава. От тази позиция напълно умерено можем да кажем, че това е един политически филм “, счита секретарят на „ Булатом “ Станислав Георгиев.

Неговият сътрудник Сергей Цочев от държавното дружество „ Радиоактивни боклуци “ признава, че не е гледал минисериала, само че от разказаното има доста достоверни неща.

И двамата експерти означават, че

корпусите на реакторите у нас са от напълно друг вид .

При така наречен РБМК реактор в АЕЦ „ Чернобил “ липсва цялостна усилена защитна обвивка. Сградната структура не може да издържи на огромни вътрешни и външни натоварвания.

V и VI блок на АЕЦ „ Козлодуй” и бъдещите в АЕЦ „ Белене” са от вида на така наречен ВВЕР реактори. Притежават усилена херметична отбрана, построена от под напрежение бетон, която защищава реакторната апаратура от външни въздействия и може да предотврати изхвърляния в атмосферата.

Като съществени аргументи за повредата през 1986 година експертите регистрират слабата подготовка на оперативния личен състав, опцията да се оказва въздействие върху дейностите на операторите, както и изключването на системите за сигурност по време на работа. При днешните условия никой не може да подрежда на оперативния личен състав и той носи лична отговорност.

„ След повредата, в България радикално се промени цялостното ръководство и подготовката на личния състав в АЕЦ „ Козлодуй “ .

За съпоставяне тогава нямаше гама спектрометри в Регионална инспекция за опазване на околната среда и РЗИ, имаше единствено единични бройки. А трябваше да бъдат измерена радиацията в млякото, месото, зеленчуците “, спомня си Сергей Цочев.
Все повече туристи посещават Припят  Някогашното място на едно от най-големите бедствия в света от ден на ден се трансформира в известна туристическа дестинация. Миналата година към 70 000 туристи са посетили изоставения регион в Украйна. Но с доста туристи идва и казусът с доста отпадъци, оставен от тях  Някогашното място на едно от най-големите бедствия в света от ден на ден се трансформира в известна туристическа дестинация. Миналата година към 70 000 туристи са посетили изоставения регион в Украйна. Но с доста туристи идва и казусът с доста отпадъци, оставен от тях  Някогашното място на едно от най-големите бедствия в света от ден на ден се трансформира в известна туристическа дестинация. Миналата година към 70 000 туристи са посетили изоставения регион в Украйна. Но с доста туристи идва и казусът с доста отпадъци, оставен от тях  Някогашното място на едно от най-големите бедствия в света от ден на ден се трансформира в известна туристическа дестинация. Миналата година към 70 000 туристи са посетили изоставения регион в Украйна. Но с доста туристи идва и казусът с доста отпадъци, оставен от тях
„ В страната нямаше и система за премерване на радиационния декор. За задачата всяка заран от всяка община излизаше един човек с ръчен уред, прави премерване, записва и го докладваше по телефона. От доста години към този момент у нас има автоматизирана система с 28 станции, всичко е обществено налично. Нещо повече – Европа нямаше такива станции, в този момент са над 4000 в Европейски Съюз. Като прибавим интернет, малките екрани и мобилната съгласуваност, от необятната общност през днешния ден няма по какъв начин бъде скрита една такава авария”, прибавя той.

Като поука след повредата Цочев показва и внедряването на

цялостна имитация на образователен тренажор в АЕЦ „ Козлодуй “ за ръководство на реактора .

С помощта на компютри се симулират разнообразни обстановки.

„ Персоналът в нашата АЕЦ разиграва обстановки, сходни на тези, разиграли се във съдбовната априлска нощ на 1986 година в АЕЦ „ Чернобил “. Става дума за повишение и намаление на мощността, прекъсване на електрозахранването. Днес личният състав по закон е задължен да минава на такова обучение”, изясни Цочев.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР