България едва ли ще получи дата за сухопътен Шенген тази

...
България едва ли ще получи дата за сухопътен Шенген тази
Коментари Харесай

Дата за сухопътен Шенген ще бъде договорена през 2025, смята Емил Радев от ГЕРБ/ЕНП

България надали ще получи дата за сухопътен Шенген тази година, само че е реалистично и предстоящо това да се случи през 2025. Това разяснява пред публицисти европейският народен представител от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. Причините – идните избори в Австрия през есента и унгарско председателство на Европейски Съюз през втората половина на 2024.

" Реалистично видяно за мен, 2025-а ще можем да влезем. Много е значимо за нас, че остана спънка единствено една държава–членка, тъй като оттук насетне натискът върху Австрия ще е голям. Лошото е, че във Виена изборите са есента тази година и аз до тогава не мисля, че ще има действителни крачки, каквото и да създадем ние и румънците. Освен това, в унгарското председателство, което ще е през втората половина на тази година, тематиката с миграцията е доста сензитивна и надали там ще се сложи въпроса. Затова мисля, че 2025 е действително да влезем в Шенген ", уточни той.

Според Радев българската страна не би трябвало да подема акция против австрийския бизнес, тъй като австрийският бизнес поддържа цялостното присъединение на страната ни към Шенген и даже е изпратил декларация по въпроса към австрийските управляващи.

Вместо това Емил Радев прикани ръководещите да окажат напън върху Австрия на европейско равнище - там, където са нужни единомислещи решения.

" Има редица стъпки, които можем да предприемем в Съвета. Ето в този момент в края на другия месец се гласоподава седалището на новата Агенция за битка с прането на пари и финансирането на тероризъм – доста значима организация, доста е влиятелно къде ще бъде. Девет страни са претенденти, в това число и Австрия. Така че ето един мотив да си помислим какво вършим с тези кандидатури и да покажем, че няма да оставим по този метод да се отнасят с нас и за следващ път да губим по над 180 млн. евро единствено от превоз, да не приказваме какъв брой губи българският бизнес с логистиката, туризма, да не приказваме какъв брой губят българските жители да чакат по опашките ", уточни той.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР