България е заплатила такса за преобразуване от задължителни доставки на

...
България е заплатила такса за преобразуване от задължителни доставки на
Коментари Харесай

България ще получава вече COVID ваксините на Pfizer/BioNTech единствено по желание

България е заплатила такса за превръщане от наложителни доставки на ваксини за COVID-19 за дози ваксини на доставки по избор в размер на 134 млн. лв.. Това става след  като Европейската комисия завърши сполучливо договарянията с производителя и подписа Допълнително съглашение за закупуване, следващо развиване, произвеждане и варианти за закупуване и доставка на ваксина против COVID-19 за страните членки на Европейски Съюз.

Съгласно клаузите на Допълнителното съглашение, страните членки следва да заплатят такса за превръщане от наложителни доставки на дози ваксини на доставки по избор. Стойността на тази такса за България възлиза на 134,2 милиона лв., които към този момент са изплатени.

Средствата за осъществяването на този ангажимент са включени в централния бюджет за осъществяване на политики в област „ Здравеопазване “.

В резултат на присъединяване на България в Допълнителното съглашение №5, в страната ни ще бъдат доставени само заплатените и отсрочени количества ваксини, които трябваше да получим през миналата 2022 година  След това, до приключването на контракта с Pfizer/BioNTech през 2026 година, България няма да получава нови доставки, в случай че страната ни категорично не пожелае това, съгласно потребностите на популацията.

В същото време, с предоговарянето на изискванията, през идващите три години страната ни ще има обезпечен предпочитан достъп до нови приспособени ваксини ,  създадени от Pfizer/BioNTech за всички бъдещи разновидности на вируса SARS-CoV-2, при възможна потребност и предпочитание от страна на България.

В резултат на поредните старания и безапелационната позиция на Министерството на здравеопазването, България спести 188 милиона лв. , които трябваше да бъдат платени по контракта с Pfizer/BioNTech за доставка на ваксини против COVID-19 през 2023 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР