България е втората държава в света с реализиран пилотен проект

...
България е втората държава в света с реализиран пилотен проект
Коментари Харесай

България с пилотен проект за биометрична разплащателна карта

България е втората страна в света с осъществен пилотен план за биометрична карта за разплащания. Това сподели Ваня Манова, районен управител на MasterCard за България и Македония, по време на показване на данните от Master Index 2018. “В края на това тримесечие може да стартират да се издават биометрични карти, в случай че има интерес от страна на фирмите “, добави тя.

Проучването на MasterCard Master Index 2018 демонстрира, че близо 80% от българите имат дебитни карти. 5,1 на 100 имат единствено кредитна карта, а 14% - и двете, излиза наяве още от разбора. Към момента у нас има издадени 7,789 млн. карти и близо 90 хиляди ПОС-терминални устройства. Най-слабо покритие на ПОС терминали MasterCard регистрира в кварталните магазини и в градския превоз. Това ще бъде и фокусът на софтуерната компания през идната година.

 СНимка: Надежда Чипева

„ България е една от страните с най-голямо навлизане на платежни карти “, сподели Ваня Манова. „ Кредитните карти у нас не се радват на особена известност даже измежду платежоспособните клиенти, които са най-честите консуматори на този вид платежни принадлежности “, добави тя.

93% от ПОС терминалите са безконтактни, като се чака до края на годината делът им да доближи до 100 %. 65 на 100 от потребителите имат безконтактна карта. Същият % консуматори споделят, че биха употребявали своя мобилен телефон или друго устройство за безконтактни заплащания онлайн или при търговци.

Леснотата на приложимост, бързината спрямо преводи с въвеждане на ПИН или заплащане в брой и сигурността са главните претекстове на потребителите да изберат безконтактни заплащания. Проучването на MasterCard демонстрира още, че се усилва делът на безконтактните заплащания за суми под 25 лв.., като в това време понижават заплащанията в брой.

Средната стойност на безконтактна трансакция е 30 лева, демонстрират данни на БОРИКА, представени от Ваня Манова. От април 2019 година лимитът за безконтактни заплащания ще бъде повишен на 50 лева, добави тя.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР