България е важен търговски партньор и една от основните търговски

...
България е важен търговски партньор и една от основните търговски
Коментари Харесай

Министър Богдан Богданов: България е важен търговски партньор на гръцкия бизнес

България е значим търговски сътрудник и една от главните търговски дестинации за гръцкия бизнес. Това сподели министърът на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов, който открива българската палата на Солунския панаир, предава Българска телеграфна агенция.

 

Той означи, че страната ни е почетен участник тази година, което демонстрира и високото равнище на двустранните стопански връзки.

 

Без подозрение Гърция и България имат капацитет да се трансфорат в районен енергиен хъб със значително значение освен за района, само че и за цяла Европа. Гордеем се с нашето партньорство на стопански и политически фронт, и това подсигурява стабилността освен сред нашите страни, само че и в района на Югоизточна Европа. Ние сме сътрудници, съседи и другари, които си имат доверие, работят дружно и това е солидна основа, на която можем да построяваме нашите бъдещи взаимоотношения, се обърна Богданов към гръцкия министър на финансите и стопанската система Константинос Хадзидакис.

 

В момента фирмите с гръцко присъединяване в България са повече от 18 000 с съществени браншове банково дело, търговия, недвижими парцели, като кумулативните вложения надминават 3 милиарда евро.

 

Гърция е една от главните капиталови дестинации за нашите бизнесмени, виждаме голям капацитет в браншове като осведомителни и информационни технологии, уточни министърът. По думите му високите технологии, нововъведенията и образованието са акценти на българското присъединяване в ревюто. Ще вземат участие също компании от секторите инфраструктура и енергетика.

 

В последните дни нашите страни пострадаха от естествени бедствия и породените от тях наводнения, означи министър Богданов. Вярвам, че от такива сложни обстановки и моменти можем да излезем единствено по-силни, възстановявайки и надграждайки изгубеното, уточни той.

 

Присъствието на България на този конгрес дава големи благоприятни условия за съдействие сред българския и гръцкия бизнес. Стокообменът доближи рекордни равнища – малко над 5,9 млн. евро през 2022 година Това е растеж от над 30 % спрямо 2021 година, сподели още министърът.

 

При откриването Богдан Богданов разгласи, че българската карго дрон компания " Дронамикс " започва своите търговски интервенции точно от Гърция. Той заяви също, че " Ендуросат " (EnduroSat) основава констелация в ниска орбита, за основаване на технологии, които могат да предотвратяват и да сигнализират в случаи на бедствия и повреди.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР