България е страната членка на Европейския съюз, в която пенсиите

...
България е страната членка на Европейския съюз, в която пенсиите
Коментари Харесай

Пенсиите се получават за най-кратко време у нас в целия Евросъюз

България е страната членка на Европейския съюз, в която пенсиите се получават за най-кратко време. Между 15 и 25 години приблизително не престават заплащанията в страните членки, до момента в който у нас мъжете вземат пенсия приблизително за интервал от 14 години, а дамите съвсем 19 години. 

Това разгласи пред БНР шефът на Националния застрахователен институт - Ивайло Иванов. Той добави, че близо 300 000 са хората, които от този месец заплащат по-високи осигуровки, откакто оптималният застрахователен приход от 1-ви януари беше нараснал до 3 750 лв.. Само 20 % от тази група са заети в бранша " Информационни технологии ", останалите са работещи в държавната администрации, производството и хора на мениджърски позиции от частния бранш. 

Иванов разяснява, че оптималният застрахователен приход би трябвало да се дефинира по формула, като е удачно годишно тази големина да се усилва с растежа на междинния застрахователен приход:

" Лицата имат интерес техният оптимален застрахователен приход да е по-висок или най-малко съотношението му да нараства с темповете на повишаване на междинния застрахователен приход, защото самите лица ще бъдат ощетени, а когато пристигна денят, в който те би трябвало да се пенсионират, разликата или размерът ще им е по-нисък в пенсията. Техен персонален интерес е да се обезпечават на по-голям оптимален застрахователен приход ".

Ивайло Иванов разгласи, че от по-високия оптимален застрахователен приход приходите в бюджета на Общественото обезпечаване ще се усилят с 212 милиона лв. през тази година, а от растежа на минималната заплата ще се прибавят спомагателни 214 милиона лв.. Като цяло приходите са с 1,7 милиарда повече от миналогодишните. Разходите нарастват с 2,4 милиарда лв.. Това са спомагателните пари за пенсии, в това число нарастването на тези, отпуснати до края на предходната година с 11% от 1 юли 2024 г. 

До края на тази година би трябвало да е подготвен анализът на пенсионната система у нас, само че от Национален осигурителен институт считат, че каквито и промени да се възнамеряват, хората с максимален застрахователен принос би трябвало да взимат по-високи пенсии.

" Много от хората, които получават минимална пенсия, действително техният принос е по-малък. Затова и системата е солидарна, тъй като, когато се взимат тези решения, всички са наясно, че част от парите не доближават на хората, с цел да се устоят и по тази причина политиците взеха решение за установяване на минималната пенсия. Солидарността на системата изисква въпреки всичко да бъдат отличени хората, които способстват за нейното действие ". 
Тази публикация ви хареса? Следете всичко най-интересно от Econ.bg и във
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР