България е сред петте страни на Европа, в които утре

...
България е сред петте страни на Европа, в които утре
Коментари Харесай

България е сред първите пет по най-евтин скъп ток


България е измежду петте страни на Европа, в които на следващия ден цената на тока ще бъде „ най-ниска “ на фона на сериозен растеж на цените на електрическата енергия на Стария континент, съобщи БГНЕС.

Тенденцията на трайно повишаване на електрическата енергия у нас се резервира от началото на годината. Средната цена на тока тогава е била е 101,51 евро за мегаватчас, а от началото на декември тя доближава 217,42 евро

Така че понятието „ най-ниска “ цена е условно казано, тъй като в сегмента „ Ден напред “ с доставка в четвъртък (9 ноември) цената за България ще е 233,29 евро за мегаватчас. Тази стойност е по-близка до ценовите върхове от ноември.

От балканските ни съседи единствено гърците ще се радват на по-добра цена. Те заплащат 228,966 евро за мегаватчас, до момента в който сърбите са измежду водачите... по скъпотия. Тяхната цена от 281,5 евро е една от най-високите и ги приближава до първата петица.

С по-ниски цени са единствено Португалия и Испания с 216,74 евро за мегаватчас, следвани от Полша 227,73 евро за мегаватчас и и Гърция. Тук би трябвало да се означи, че за пръв път от доста време няма страна, която да е под 200 евро за мегаватчас. Полша, която по принцип има едни от най-ниските цени, е отбелязала ценови скок от 46,6%.

Страните с най-високи цени на електричеството в четвъртък са Франция с 287,50 евро за MWh, следвана от Швейцария с 283,49 евро. Третото място си разделят три страни Австрия, Хърватия и Словения с по 281, 83 евро.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР