България е сред най-бедните страни в ЕС, а стандартът на

...
България е сред най-бедните страни в ЕС, а стандартът на
Коментари Харесай

България е сред най-бедните страни в ЕС, Румъния пък продължава да просперира

България е измежду най-бедните страни в Европейски Съюз, а стандартът на живот е два пъти по-нисък от този в Германия. Ние сме с най-нисък стандарт на живот в Европейския съюз от позиция на покупателна дарба, даже когато разликата във валутите и цените в обособените страни бъдат взети поради, демонстрират данни на европейската статистическа работа Eurostat, публикувани от Национален статистически институт.

Румъния пък продължава да просперира, като фактическото самостоятелно ползване в страната, измерено посредством паритет на покупателната дарба, към този момент доближава 82% от междинното за Европейски Съюз. Това е усъвършенстване по отношение на миналата година с 2 процентни пункта.

Един от методите за премерване на благосъстоянието на семействата е посредством фактическото самостоятелно ползване на човек от популацията. България е на последно място измежду страните членки по този индикатор – фактическото самостоятелно ползване е единствено 63% от междинното за Европейски Съюз. Като тук с изключение на потреблението на храни влизат и покупките на облекла, визитата на кино и спектакъл, туристически пътувания, опазване на здравето и друго.

В България Брутният вътрешен продукт на човек е единствено 55% от междинното равнище в Европейски Съюз, което също ни отрежда последно място. По Брутният вътрешен продукт на човек преди всичко в Европейски Съюз е Люксембург с 277% от междинното за Общността равнище (т.е. съвсем 3 пъти по-богати). След това се подрежда Дания със 134% от междинното равнище и Германия със 119% от междинното. Най-близо до нас е Гърция, където Брутният вътрешен продукт на човек е 65% от междинното за Европейски Съюз, и Словакия – 68%.

Фактическото самостоятелно ползване е по-добър индикатор за стандарта на живот, тъй като регистрира равнището на цените в другите страни и дава данни за действителното ползване на жителите в обособените страни. България и по този индикатор е на последно място в Европейски Съюз, само че разликата по отношение на междинното равнище за Общността е по-малка. Най-близо до нас са Словакия и Унгария, където потреблението е 70% от междинното за Европейски Съюз равнище. Следват Латвия – 71%, Хърватия – 73%, Гърция със 76% и Естония – 79%.

Най-висок е стандартът на живот в Люксембург, където потреблението е с над 46% от междинното за Европейски Съюз равнище. Втора е Дания с 21% над междинното равнище, а Германия е трета с ползване с 20% по-високо от междинното. В девет страни от Европейски Съюз самостоятелното ползване на човек от популацията е над междинното равнище. В тях влизат и Нидерландия, Белгия, Австрия, Швеция, Финландия и Франция и в тях потреблението е с над 10% по-високо от междинното за Общността.

Най-близо до междинния за Европейски Съюз стандарт на живот са италианците, където ФИП на човек е 97% от междинното за Европейски Съюз. Близо до междинното за Европейски Съюз равнище са и Литва с 96% и Кипър – 95%.

На дъното паралелно до България застават Словакия, Унгария (по 70% от междинното за ЕС), Латвия 71% и Хърватия 73%, която се намира директно зад южната ни съседка Гърция.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР