България е с най-опасните пътища за шофиране на тежкотоварни автомобили

...
България е с най-опасните пътища за шофиране на тежкотоварни автомобили
Коментари Харесай

България е с най-опасните пътища в Европа за тежкотоварни автомобили

България е с най-опасните пътища за шофиране на тежкотоварни коли в Европа, съгласно изследване на английска компания за технологии и логистика.

Международните водачи се оплакват от разрушените пътища, километричните опашки по границите, неналичието тук-там за отмора и систематичното нарушение на разпоредбите за придвижване, които постоянно водят до произшествия с съдбовни последствия.

" Дунав мост " при Русе е измежду най-рисковите сектори за водачите на тирове. Стоян Георгиев е зад кормилото към този момент 25 години, само че продължава да е нащрек, когато стигне българо-румънската граница.



" В Румъния си оправиха пътищата, по-главните пътища, а по нашите пътища с 50 не мога да карам ", споделя водачът Стоян Георгиев.

" Много дупки, вижда се, че е асфалтирано, пък в идващия миг е хлъзгаво при малко дъжд, да не приказваме, в случай че има замръзване ", добавя сътрудника му Красимир Анков.

Рисковите обстановки на пътя са ежедневие.

" Наскоро имах злополука тъй като едни хора бяха решили да запълват дупки на обяд, на бул. " България ". Един сътрудник пред мен му беше изгаснал буса и аз до момента в който го видя и го ударих ", споделя Димитър Касабов.



" Действително в България се случват много катастрофи с товарни коли. По-голямата част на пътищата в България както и на този, на който се намираме сега - Русе-Велико Търново, е с две ленти за придвижване, т.е. една в посока. Има огромни наклони на нанагорнище, на втурване, неприятни условия на придвижване, което провокира водачите на тежкотоварни транспортни средства да подхващат маневри, свързани с изпреварване, нахлуване в насрещната лента за придвижване ", обясяни автоекспертът Свилен Костадинов.

Затова специалистите предлагат рестриктивните мерки за коли и камиони в съответна права да бъдат разнообразни.

" При втурване на този тип композиции 50 км е добре да се спускат, с цел да може да подхващат прекъсване. Да не се усилва скоростта, изключително когато са натоварени, само че този тип ограничаване пък е прекомерно дребен за водачите на леки коли и мотоциклетите ", счита Костадинов.

През предходната година в Русенска област е имало 1057 пътнотранспортни катастрофи. Загиналите са 29, а ранените - 455 души.

Репортер: Пламенка Тонева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР